Poslední měsíc jsem se ponořila do norských receptů. Objevila jsem například puding Rommegrot z hladké mouky a mléka. U nás se dělá ze škrobu a vidí, v Norsku z hladké mouky. Je zajímavé, že obdobu pudingu nebo krupicové kaše najdete po celém světě. Dokonce i v Africe, kde se tomu říká Melkas.

Co mě ale hodně překvapilo byl chléb Knakkebrod. Nečekala jsem, že je norský. Prakticky to samé jsem objevila i ve Švédsku, takže si očividně našel místo hned v několika zemích. Knakkebrod je tenký křupavý chléb s různými semínky. Na jeho přípravu nepotřebujete droždí a je také zdravější než běžný chléb z bílé mouky.

Chleba by moc chutnal. Pekla jsem ho už minimálně 10krát. Má neskutečně dlouhou trvanlivost na to, že je to chleba, a to je velká výhoda. S pečivem se musíte péct tak obden, chleba vydrží o něco déle (hlavně ten kváskový). Norský Knakkebrod však vydrží i měsíce. Je tvrdý a není na něm co zkazit. Když ho uložíte do dózy, tak vám vydrží neskutečně dlouho. Nebo ho můžete zamrazit, pokud chcete. Je tenký, a tak je rozmražený za pár minut.

Nejlepší je s žervé a cherry rajčátkem a pažitkou. To mám nejradši ke svačině.

 

Suroviny:

  • 250g vlažné vody
  • 65g celozrnné žitné mouky
  • 35g dýňových semínek (loupaných)
  • 35g otrub (kupuji na lékárna.cz)
  • 30g sezamu
  • 30g slunečnicových semínek (loupaných)
  • 25g jemných ovesných vloček
  • 1 lžíce medu
  • ½ lžičky soli

 

Postup:

  1. Nejdříve smíchejte všechny suché suroviny – mouku, otruby a semínka. Zalijte vlažnou vodou a dobře promíchejte.
  2. Odstavte a nechte 5 minut odpočinout. Nevypadá to jako klasické těsto na chleba, ale jako kaše.
  3. Připravte si velký plech vyložený pečícím papírem. Těsto na něj nalijte a rozetřete do stran. Je to dávka přesně na 1 velký plech.
  4. Chleba ještě posypte semínky – dýňovými, slunečnicovými, někdy dávám i chia, sezam, len, mák…použijte jedno nebo udělejte mix. Já mám ráda dýni, len a slunečnici.
  5. Pečte na 175 stupňů 10-15 minut. Těsto už by se mělo trochu zpevnit, abyste ho mohli nařezat. Nakrájejte ho na čtverečky. Až se těsto upeče, už nakrájet nepůjde (jedině nalámat).
  6. Poté chléb vraťte do trouby a pečte 30-40 minut. Chleba opatrně sundejte z pečícího papíru a otočte. Pokud to nejde, nechte ho pár minut vychladnout, aby se odlepil od papíru.
  7. Nyní ho upečte z druhé strany. Tvrdost chleba si můžete určit sami. Když ho budete péct 10 minut, bude měkčí. Nebo ho pečte, dokud nebude křupavý.
  8. Po vychladnutí chleba nalámejte podle čar, které jste si předtím nařezali a uložte do dózy.

 

Skladování: v uzavřené nádobě mimo dosah vlhkosti

Trvanlivost: min. 1 měsíc. Lze ho i zamrazit.