Poslední měsíc jsem se ponořila do norských receptů. Objevila jsem například puding Rommegrot z hladké mouky a mléka. U nás se dělá ze škrobu a vidí, v Norsku z hladké mouky. Je zajímavé, že obdobu pudingu nebo krupicové kaše najdete po celém světě. Dokonce i v Africe, kde se tomu říká Melkas.
Co mě ale hodně překvapilo byl chléb Knakkebrod. Nečekala jsem, že je norský. Prakticky to samé jsem objevila i ve Švédsku, takže si očividně našel místo hned v několika zemích. Knakkebrod je tenký křupavý chléb s různými semínky. Na jeho přípravu nepotřebujete droždí a je také zdravější než běžný chléb z bílé mouky.
Chleba by moc chutnal. Pekla jsem ho už minimálně 10krát. Má neskutečně dlouhou trvanlivost na to, že je to chleba, a to je velká výhoda. S pečivem se musíte péct tak obden, chleba vydrží o něco déle (hlavně ten kváskový). Norský Knakkebrod však vydrží i měsíce. Je tvrdý a není na něm co zkazit. Když ho uložíte do dózy, tak vám vydrží neskutečně dlouho. Nebo ho můžete zamrazit, pokud chcete. Je tenký, a tak je rozmražený za pár minut.
Nejlepší je s žervé a cherry rajčátkem a pažitkou. To mám nejradši ke svačině.
Suroviny:
- 250g vlažné vody
- 65g celozrnné žitné mouky
- 35g dýňových semínek (loupaných)
- 35g otrub (kupuji na lékárna.cz)
- 30g sezamu
- 30g slunečnicových semínek (loupaných)
- 25g jemných ovesných vloček
- 1 lžíce medu
- ½ lžičky soli
Postup:
- Nejdříve smíchejte všechny suché suroviny – mouku, otruby a semínka. Zalijte vlažnou vodou a dobře promíchejte.
- Odstavte a nechte 5 minut odpočinout. Nevypadá to jako klasické těsto na chleba, ale jako kaše.
- Připravte si velký plech vyložený pečícím papírem. Těsto na něj nalijte a rozetřete do stran. Je to dávka přesně na 1 velký plech.
- Chleba ještě posypte semínky – dýňovými, slunečnicovými, někdy dávám i chia, sezam, len, mák…použijte jedno nebo udělejte mix. Já mám ráda dýni, len a slunečnici.
- Pečte na 175 stupňů 10-15 minut. Těsto už by se mělo trochu zpevnit, abyste ho mohli nařezat. Nakrájejte ho na čtverečky. Až se těsto upeče, už nakrájet nepůjde (jedině nalámat).
- Poté chléb vraťte do trouby a pečte 30-40 minut. Chleba opatrně sundejte z pečícího papíru a otočte. Pokud to nejde, nechte ho pár minut vychladnout, aby se odlepil od papíru.
- Nyní ho upečte z druhé strany. Tvrdost chleba si můžete určit sami. Když ho budete péct 10 minut, bude měkčí. Nebo ho pečte, dokud nebude křupavý.
- Po vychladnutí chleba nalámejte podle čar, které jste si předtím nařezali a uložte do dózy.
Skladování: v uzavřené nádobě mimo dosah vlhkosti
Trvanlivost: min. 1 měsíc. Lze ho i zamrazit.