Koprová polévka nebo omáčka jsou jídla které buď milujete nebo nesnášíte. Já to mám ta, že koprovou polévku ráda mám, ale koprovou omáčku s knedlíkem opravdu nemusím. Takže pro každého kdo koprovou polévku jí rád jsem připravila tento recept. Do polévky používám čerstvý kopr, zakysanou smetanu která dodá polévce kyselost a klasickou smetanu pro zjemnění chuti. Každý recept je jiný protože všem nám chutná něco jiného. U nás doma máme rádi tento recept tak doufám že zachutná i vám.

Suroviny

  • 500ml vody
  • 350g brambor (4 střední)
  • 250g zakysané smetany (1 vanička)
  • 250ml smetany 10%
  • 250ml mléka
  • 40g čerstvého kopru (1 svazek)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička másla
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře

*1 kostka nebo vanička zeleninového bujónu (já preferuji spíše vývary, ale pokud je používáte můžete ji přidat pro silnější chuť)

Příprava

  1. Brambory nakrájejte na kostky
  2. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte kmín a také pokrájené brambory. Za stálého míchání minuty opékejte
  3. Zalijte vroucí vodou a vařte skoro doměkka.
  4. Když jsou brambory skoro hotové přidejte smetanu a mléko (obě pokojové teploty). Kopr zbavený tvrdé části a nadrobno pokrájený, také cukr, sůl a černý pepř.
  5. Přiveďte k varu a vmíchejte hladkou mouku smíchanou s pár lžícemi vody nebo mléka
  6. Vařte asi 5 minut nebo dokud brambory úplně nezměknou
  7. Po odstavení vmíchejte zakysanou smetanu pokojové teploty a dobře promíchejte.
  8. Podávejte samotné nebo ozdobené ztraceným vejcem.