Směs Garam masala je mix koření typické hlavně pro Indii. Většina lidí si jí namísto kupování míchá a tak jsem to udělala i já. Chvilku mi trvalo, než jsem docílila chuti jakou jsem chtěla, ale stálo to za to.
V mixu najdete 9 druhů koření. Pod recept vám dám tipy, kde co sehnat. Naštěstí by to už teď mělo být docela snadné
Kde Garam masalu použít?
Bombajské brambory
Aloo Gobi a do většiny indických jídel😊.
Do jogurtu
Na různé placky
Suroviny:
- 45g římského kmínu
- 40g koriandru
- 22g mletého kardamomu
- 20g černého pepře – kuliček
- 18g mleté skořice
- 18g fenyklu
- 10g muškátového květu
- 4 bobkové listy
Tip
římský kmín i koriandr kupuji ve velkém balení na www.shams.cz. Mám velkou spotřebu, tak mi malé pytlíčky nestačí a také je to výhodnější:-).
Postup
Ideálně by vše mělo být vcelku pro lepší aroma – já používám to, co seženu, takže jak kdy.
Nejčastěji se koření drtí ve hmoždíři. Doma mám ale tak malý hmoždíř, že by to nešlo😊. Místo toho volím mixér, tyčový mixér nebo elektrický mlýnek na kávu.
Stačí vše rozmixovat a je to.
Skladujte v suchém obalu mimo dosah vlhkosti (používám zavařovací sklenici)
Někdy ještě dávám:
- 20g chilli – ale nějakého málo pálivého
- 20g mleté kurkumy (opět kupuji na shams.cz)
- 1 kousek anýzu