Směs Garam masala je mix koření typické hlavně pro Indii. Většina lidí si jí namísto kupování míchá a tak jsem to udělala i já. Chvilku mi trvalo, než jsem docílila chuti jakou jsem chtěla, ale stálo to za to.

V mixu najdete 9 druhů koření. Pod recept vám dám tipy, kde co sehnat. Naštěstí by to už teď mělo být docela snadné

 

Kde Garam masalu použít?

Bombajské brambory

Aloo Gobi a do většiny indických jídel😊.

Do jogurtu

Na různé placky

 

 

Suroviny:

  • 45g římského kmínu 
  • 40g koriandru 
  • 22g mletého kardamomu
  • 20g černého pepře – kuliček
  • 18g mleté skořice
  • 18g fenyklu
  • 10g muškátového květu
  • 4 bobkové listy

Tip

římský kmín i koriandr kupuji ve velkém balení na www.shams.cz. Mám velkou spotřebu, tak mi malé pytlíčky nestačí a také je to výhodnější:-).

 

Postup

Ideálně by vše mělo být vcelku pro lepší aroma – já používám to, co seženu, takže jak kdy.

Nejčastěji se koření drtí ve hmoždíři. Doma mám ale tak malý hmoždíř, že by to nešlo😊. Místo toho volím mixér, tyčový mixér nebo elektrický mlýnek na kávu.

Stačí vše rozmixovat a je to.

Skladujte v suchém obalu mimo dosah vlhkosti (používám zavařovací sklenici)

 

Někdy ještě dávám:

  • 20g chilli – ale nějakého málo pálivého
  • 20g mleté kurkumy (opět kupuji na shams.cz)
  • 1 kousek anýzu