Celé dětství mě provázely piškoty a tak byly moji jasnou volbou na to co si chci začít vyrábět. Ty kupované se poslední dobou změnily a nejsou tak dobré jako byli dříve. Nečekala jsem, že to bude takový oříšek, ale konečně je recept se kterým jsem spokojená na světě. Domácí piškoty používám na nepečené dezerty, do pudinku a nepečeného cukroví. Mým favoritem jsou dva piškoty slepené banánem a marmeládou obalené v čokoládě. Můj Jarda je zase spokojený s dózou samotných piškotů na klíně namísto popcornu nebo chipsů.

Suroviny

Na cca 45 piškotů budete potřebovat: 1 plech

  • 55g hladké mouky
  • 45g cukru krupice
  • 2 vejce velikosti M

Příprava

Pomůcky: cukrářský nebo igelitový sáček, nízký plech, pečící papír, elektrický šlehač nebo metlička

  1. Bílky vyšlehejte dotuha (ručně, elektrickým šlehačem nebo v robotu)
  2. Ve šlehání pokračujte i nadále. Jen po lžících začněte přidávat cukr. Pokračujte do spotřebování cukru a ještě další minutu pokračujte ve šlehání. Výsledkem by měla být bílá tuhá pěna která tvoří špičky.
  3. Připravte si žloutky a lžící je opatrně vmíchejte k bílkům.
  4. Na závěr přidávejte postupně i mouku a opět lžící promíchejte. Stačí míchat jen co je nutné pro těsto bez hrudek (při delším míchání se ztrácí nadýchanost bílků). Když mám těsto hodně hrudkovité vezmu si metličku a 2-3 krát směs opatrně promíchám.
  5. Těsto přendejte do sáčku s ustřiženou špičkou o šířce cca 1,5 centimetru.
  6. Okamžitě stříkejte na plech vyložený pečícím papírem. Toto těsto se nedá schovávat je potřebo ho ihned použít. Pokud chcete větší dávku je lepší recept zopakovat od začátku. Pro vytvoření typické špičky na piškotu stříkejte piškoty kolmo k plechu a až se po zmáčknutí sáčku vytvoří kolečko zdvihněte nahoru.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 15-20 minut dozlatova. Klasická velikost piškotů jako z obchodu se peče asi tak 15 minut, pokud jste dělali větší může to být i 20-25 minut. Stejně jako ty kupované mají piškoty získat tu správnou piškotovou barvu, pokud ani trochu neztmavly můžete zapnout větráček. Na mé troubě je to horní i dolní ohřev s větráčkem. Piškoty ale hlídejte protože s větráčkem to peče rychleji.
  8. Piškoty budou po upečení měkké. Aby byly piškoty rychleji křupavé volím velikost menší nebo stejnou jako se prodávají v obchodě. Pro měkké piškoty stačí po vychladnutí piškoty uložit do dózy nebo jiného uzavíratelného obalu. Pokud chcete klasické tvrdé piškoty nechte je na tácu/plechu po dobu 1-2 dnů aby byly křupavé tak jak piškoty mají být. Aby na ně nepadal prach můžete je zakrýt papírovým ubrouskem nebo bavlněnou utěrkou.
  9. Vychladlé piškoty uložte do sáčku nebo uzavíratelné dózy

Skladování: při pokojové teplotě Trvanlivost: nejsem si úplně jistá kolik to je, ale měsíc určitě