Recept na vynikající kulajdu. Polévku s houbami, koprem a bramborami. Ještě do ní přidávám zakysanou smetanu, která polévku zjemní a dodá jí lehce kyselou chuť.

Kopr jsem použila naložený, z minulého roku. Kdybyste chtěli recept, mrkněte SEM. Do polévky přidávám i trochu nálevu z kopru, dávám ho i do koprovky a je to výborné.

Polévka je docela sytá, klidně ji můžete podávat s pečivem jako večeři nebo oběd. Hladoví určitě nebudete😊.

Jsem ráda, že jsem konečně mohla udělat polévku z čerstvých hub. Byly jsme v lese na houbách a dokonce jsme i něco našli. V létě se mi ještě nikdy nepovedlo nasbírat celý košík hub, proto z toho mám obrovskou radost😊. Kéž by to tak bylo pokaždé:-D.

 

Suroviny:

  • 1 litr vody
  • 400g brambor typu A (4 větší brambory)
  • 150g čerstvých hříbků
  • 50g hladké mouky (můžete ubrat na 25 gramů, pokud chcete polévku méně hustou)
  • 25g krupicového cukru
  • 3 lžíce nakládaného octa a 2 lžíce nálevu
  • 1 lžíce másla
  • 2-3 lžičky soli (9 gramů)
  • ½ lžičky celého kmínu
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček černého pepře
  • +150g zakysané smetany

 

Nakládaný kopr

Recept na nakládaný kopr: ODKAZ

 

Postup:

Houby nakrájejte na plátky nebo kostky a 5 minut opečte na másla. Přidejte kmín, brambory nakrájené na kostky, vodu a koření (bobkový list, čerstvě namletý černý pepř). Vařte 20 minut na střední teplotu nebo do změknutí brambor.

Hladkou mouku rozmíchejte v zakysané smetaně a přidejte i trochu vody (50ml). Za stálého míchání přidejte do polévky.

5 minut povařte a odstavte.

Nakonec přidejte cukr, kopr a nálev z kopru. Kopr pokrájejte, ať to nejsou velké kousky. Ochutnejte a podle chuti ještě dochuťte.

 

TIP: Připravte 4 ztracená vajíčka, dejte je na polévku a rozřízněte, aby z nich do polévky vytekl žloutek.