Kulajda je jedna z mých nejoblíbenějších polévek. Kombinace kyselé, smetanové a houbové chuti je pro mě naprosto dokonalá. Chce to ale všechny chutě správně vyvážit, pak teprve polévka chutná tak jak má. Doufám, že vám bude recept chutnat tak jako mě. Pokud zrovna nevlastníte čerstvé houby sáhněte po žampionech, polévka s nimi chutná také výborně. Aby byla polévka úplně dokonalá podávejte jí se ztraceným vajíčkem. S tím to opravdu nemá chybu.

Suroviny

  • 1 litr vývaru
  • 3 větší brambory (400g)
  • 200g čerstvých hub (žampiony, hříbky…)
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky (vrchovaté)
  • 2 lžíce cukru (nebo podle chuti)
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička pokrájeného kopru (může být i zavařený)
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky drceného kmínu
  • 1/8 lžičky mletého černého pepře

Příprava

  1. Houby pokrájejte na silnější plátky a orestujte na druhé pánvi na lžíci másla. Stačí 2 minuty až z nich zmizí jejich světlá barva a pěkně se obalí máslem. Když jsou opečené dejte je stranou než je budete potřebovat.
  2. Máslo v hrnci zahřejte a vmíchejte do něj mouku. Chvilku míchejte, než pěna slehne, asi tak minutu.
  3. Zalijte vývarem (používám zeleninový), přidejte brambory pokrájené na kostky, pepř a také opečené houby. Vařte 10-15 minut, dokud nebudou skoro měkké. Sůl přidejte až nakonec aby houby zůstaly šťavnaté.
  4. Na závěr vlijte smetanu pokojové teploty, nadrobno pokrájený kopr, cukr, sůl a ocet. Pokud máte kopr naložený v kyselém nálevu můžete místo octa přidat nálev.
  5. Nyní můžete polévku podávat. Ke kulajdě se skvěle hodí ztracené vejce.