Rychlý recept na kuře na paprice. Uvaříte ho do pouhých 30 minut, možná ještě rychleji. Kuře na paprice máme doma moc rádi. Stačí trochu masa, klidně i méně než je v recept, mléko, smetana, cibule a pak už jen trochu koření, mouky, cukru. Vlastně je to docela levné jídlo. Omáčky je celý hrnec a tak nám to vystačí na víckrát. Kuře můžete udělat i normálně a pomalu ho vařit. Já vám ale dnes ukážu, jak to udělat rychleji.

Věřte mi, že chuť bude vynikající i když se maso nevaří tak dlouho:-). 

SurovinY

  • 500g kuřecího masa
  • 400ml vývaru nebo vody
  • 250ml plnotučného mléka
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 25g mleté červené papriky sladké
  • 2-3 lžíce cukru (20-35 gramů)
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce hladké mouky (20 gramů)
  • 2 lžíce másla
  • 1 a1/2 lžičky soli
  • Troška oleje 

Příprava

Kuřecí maso očistěte a nakrájejte na malé kostičky. V hrnci zahřejte malé množství oleje a na něm krátce osmažte cibulku.  Přidejte maso na něm za stálého míchání osmažte. Vyzkoušejte, jestli už je maso hotové. Omáčka se ještě bude vařit, ale mělo by být udělané úplně nebo alespoň z části, aby se dovařilo. 

Do hrnce nasypte červenou papriku a hladkou mouku. Promíchejte a pak vše zalijte horkým vývarem nebo vodou. Někdy používám vodu, jindy zase masový vývar. Dále přidejte mléko (pokojové teploty, ať se nesrazí) a smetanu ke šlehání.

Promíchejte a vařte, dokud nebude kuře zcela hotové. Mouku stačí vařit 5-10 minut, takže pokud už bylo kuře upečené, stačí povařit jen tuto dobu kvůli mouce. 

Na závěr omáčku osolte a oslaďte.

 Jako přílohu podávejte rýži nebo kynutý knedlík. Knedlík si můžete připravit do mrazáku a pak ho jen ohřát, abyste se s ním nemuseli pokaždé dělat. 

 

 

 

Kynutý knedlík: 2 šišky

  • 600g hrubé mouky
  • 300ml mléka
  • 2 vejce
  • 3 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli
  1. Vlažné mléko, sušené droždí a cukr smíchejte a nechte 10 minut vzejít kvásek
  2. Mouku nasypte do mísy a přidejte vejce i kvásek.
  3. Vypracujte těsto a nechte hodinu kynout.
  4. Z těsta vytvarujte 4 šišky a nechte ještě 10 minut kynout pod utěrkou
  5. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte a knedlíky do ní vložte. Počítejte s tím, že zdvojnásobí svůj objem. Knedlíky vařte po dvou jinak se do hrnce nevejdou.
  6. Vařte 15-25 minut podle velikosti knedlíku. Pokud si nejste jisti rozřízněte u konce jeden knedlík a podívejte se, jestli uvnitř není syrový. 

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny