Kuře Tandori je kuře marinované ve směsi koření (hodně koření) a upečené nebo ogrilované pěkně do křupava. Všechny chutě k sobě perfektně pasují a normálně chuťově nevýrazné kuře promění v lahůdku. V marinádě najdete česnek, zázvor, papriku, koriandr, kmín, kurkumu, pepř, citrónovou šťávu + dalších asi 10 druhů koření v garam masale (říkala jsem, že to bude hodně koření). Marinování nechce nijak uspěchat. Maso namarinujte a nechte alespoň těch 12 hodin v lednici. Chce to čas, aby se všechny ty chutě do kuřete vstřebaly. Kuře Tandori podávejte s rýží, bramborem, naanem (indický chléb) nebo jinými plackami anebo jako já s bombajskými brambory. V létě doporučuji kuře upéct na grilu, kde díky ohni získá kouřovou chuť a je ještě lepší.

SurovinY

  • 6 kuřecích stehen = 1200g

Marináda:

  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • 2 a 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 2 lžičky oleje
  • 1 a 1/2 lžičky garam masala
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ¾ lžičky mleté kurkumy
  • ¼ lžičky bílého pepře (nebo černého pokud bílý nemáte)

 

Příprava

  1. Vše na marinádu dejte do misky a dobře promíchejte.
  2. Kuřecí stehna omyjte, očistěte a přelijte marinádou. Prsty pěkně promasírujte, marináda se tak lépe vstřebá. Snažte se pokrýt každý kousek kuřete. Poté kuře přendejte do dózy, zakryjte a uložte na 12 hodin do lednice.
  3. Druhý den nechte kuře při pokojové teplotě 2-3 hodiny. Když je kuře studené může být uvnitř syrové a z venku ho při dopékání připálíte. Při pokojové teplotě se peče rovnoměrně.
  4. Kuřecí stehna rozložte do pekáčku a vložte do trouby předehřáté na 175 stupňů. Pečte 45-60 minut. Když vypadají upečené zkuste jedno stehno rozříznout. Pokud jde od kosti můžete vytáhnout i zbytek
  5. Podávejte s rýží, naanem nebo jinou oblíbenou přílohou (hodí se snad ke všemu) 

Tady najdete odkazy na přílohy, které se ke kuře Tandori perfektně hodí:

Recept na vynikající bombajské brambory najdete tady: https://www.zijemehomemade.cz/bombajske-brambory/

Recept na indický chléb naan zase tady: https://www.zijemehomemade.cz/jednoduchy-naan-indicky-chleba/

Recept na kurkumovou rýži:https://www.zijemehomemade.cz/kurkumova-ryze/

To ale ještě není všechno, podívejte se i na recept na koření garam masala. Je mnohem levnější než kupovaná směs a použijete ji do mnoha dalších indických receptů: https://www.zijemehomemade.cz/prazena-garam-masala/