Milujete čínskou kuchyni? Vyrobte si vlastní kuřecí nebo vepřové kungpao jako z čínské restaurace. Základem je maso naložit aby bylo měkčí a jemnější a také zapomeňte na dlouhé vaření protože podstata čínské kuchyně je v co nejrychlejším vaření. Budete potřebovat žampiony, arašídy, jarní cibulku, česnek a papriky a také několik druhů omáček a koření. Na zahuštění omáčky budete potřebovat kukuřičný škrob namísto hladké mouky, ta se v čínské kuchyni nepoužívá. Možná je to hodně surovin, ale uvidíte že i když to tak možná vypadá je recept velice snadný, rychlý a zvládne ho opravdu každý..

Suroviny

Marináda na maso:

  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce balsamikového octa 1 lžička sezamového oleje
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 500-700g masa*

*většinou používám kuřecí prsa nebo vepřovou kýtu, ale použijte co máte rádi*

 

Na omáčku:

  • 300g žampionů
  • 50-100g arašídů nebo kešu ořechů
  • 3 kápie (můžete použít všechny 3 barvy)
  • 3 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje na smažení
  • 1-3lžíce cukru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce hoisin omáčky (pokud nemáte přidejte další lžíci sójovky)
  • 4 lžičky balsamikového octa
  • 4 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky sezamového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky drcených vloček chilli
  • 1/4 lžičky sušeného zázvoru nebo 1 lžička čerstvého strouhaného

Pro pálivost:

  • 1 lžička srirachy nebo 1/4 lžičky mletého chili, také můžete nakrájet do omáčky malou chilli papričku

Příprava

Marináda:

Vše na marinádu smíchejte. Maso očistěte a nakrájejte na větší kostky. Dobře promíchejte s marinádou a nechte uležet. Stačí 30 minut, ale nejlépe chutná maso uležené přes noc. U vepřového masa maso naklepávám tupou stranou nože. Je potom extra křehké a jemné

Omáčka:

  1. Na pánvi rozpalte olej
  2. Přidejte maso i s marinádou a smažte za častého míchání 4 minuty
  3. Kápie nakrájejte na větší kostky a spolu s arašídy/kešu přidejte k masu. Míchejte další 3-4 minuty
  4. Nyní přidejte česnek pokrájený na malé kostičky, nastrouhaný nebo sušený zázvor a všechno koření. Také vše co zbylo ze seznamu kromě škrobu: balsamiko, sójovou omáčku, hoisin, sezamový olej, cukr, sůl a na větší kusy pokrájené žampiony.
  5. Kukuřičný škrob rozmíchejte v 2 lžících vody a vmíchejte do omáčky. Vařte další 4 minuty.
  6. Podle chuti můžete omáčku ještě dochutit.
  7. Podávejte s rýží, rýžovými nebo vaječnými nudlemi