Chutná vám ledový zelený čaj? Zapomeňte na kupované zelené čaje plné cukru, barviv a aroma. Raději si připravte domácí ledový čaj. Když se podíváte na složení ledových čajů je to jen samý cukr a troška čaje. Doma vyrobený ledový čaj je levnější a ještě ušetříte životní prostředí vyhozených  pet lahví ve kterých se čaj prodává. Doporučuji koupit organický zelený čaj a vyrobit si čaj nejvyšší kvality. Stojí skoro stejně jako běžný zelený čaj, ale pro naše zdravý je rozhodně lepší volbou. Další výhodou je to, že si můžete upravit množství cukru. V kupovaných čajích najdete okolo 60 (i více) gramů cukru na litr čaje. Když vypijete jednu lahev čaje je to už pořádná dávka cukru. Ledový zelený čaj si dělám bez cukru, ale když už si ho jednou za čas osladím používám třtinový cukr který je na rozdíl od toho bílého zdravější. Použít lze i další sladidla jako je agáve sirup, březový cukr a další.

 

Budete potřebovat:

  • 1 litr vody
  • 3 sáčky zeleného čaje
  • cukr*
  • led

*použijte bílý nebo třtinový cukr.

 

Příprava:

  1. Zelený čaj zalijte vařící vodou. voda na zalití zeleného čaje stačí okolo 80-85 stupňů. Rychlovarná konvice dosahuje asi 85 stupňů, takže je to akorát. Přidejte cukr a čaj promíchejte. Množství cukru nechám na vás protože každý sladíme jinak. Jen pro představu v obchodě mají ledové čaje okolo 50-80 gramů cukru na 1 litr čaje. Já ho nechávám neslazený anebo přidám trošku třtinového cukru.
  2. Čaj nechte 15 minut zakrytý louhovat.
  3. Sáčky vyndejte a čaj nechte vychladnout. Když má čaj pokojovou teplotu můžete ho dát do lednice a nechat vychladit.
  4. Čaj podávejte ve sklenici nebo džbánu s ledem. Kdo chce může přidat i plátky citrónu nebo lity máty

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: spotřebujte do 1 dne. Postupně začne hořknout.