Puding s kombinací levandule a vanilky je neskutečně dobrý. Levandule navíc zlepšuje kvalitu spánku, uklidní mysl a pomůže vám i ulevit od migrény. Hlavní ale je, že puding výborně chutná. Levandule a vanilka se skvěle doplňují a oproti klasickému vanilkovému nebo čokoládovému pudingu, vyzkoušíte zase něco nového. Výhody levandule jsou už jen taková třešnička na dortu.

Jeden recept na levandulový puding už jsem na stránky dávala. Je z kupovaného vanilkového pudingu. Pokud si, ale chcete doma vše vyrobit sami včetně pudingu, můžete použít tento recept. V tomto receptu si vše vyrobíme od začátku. Získáte tak levandulový puding s vanilku v prášku. Připravuje se stejně jako jakýkoliv puding. Svaříte ho s mlékem a během pár minut je puding hotový.

 

Budete potřebovat:

  • 35 gramů kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky sušené levandule (pupeny)*
  • 1/4 vanilkového lusku
  • Volitelně: 40g cukru nebo můžete dosladit až při vaření

*levanduli si můžete koupit anebo natrhat. Až vám na levanduli vyraší fialové pupeny, nastřihejte si ji. Doma jí zavěste a nechte uschnout. Pak už jen stačí rukou stáhnout pupeny ze stonky. Uložte je do sáčku nebo dózy. Vydrží vám i několik let. Jediné, co se stane, že její vůně časem zeslábne.

 

Příprava:

  1. Kukuřičný škrob, levanduli a cukr rozmixujte.
  2.  Z vanilkového lusku odkrojte pouze čtvrtku. Podélně jí rozřízněte a špičkou nože seškrábněte semínka. Přidejte je do pudingového základu, který jste si připravili. Nakonec přidejte i použitou čtvrtinu lusku.
  3.  Promíchejte a uložte na minimálně 1 týden do zavírací dózy. Občas protřepejte.
  4. Dózu popište, ať víte, co v ní máte:-).

 

Použití:

  • 500ml mléka
  • 1 směs na přípravu levandulového pudingu

*cukr nebo jiné sladidlo dle chuti (pokud puding nebyl oslazen při výrobě)

 

  1. Z mléka si odlijte přibližně třetinu.
  2. Zbytek mléka přiveďte k varu v malém hrnci.
  3. Směs na puding a zbylou třetinu mléka dobře promíchejte. Kdo směs na puding nesladil, přidá cukr nyní.
  4. Pudingovou směs vlijte za stálého míchání do vroucího mléka. Stále míchejte metličkou.
  5. Vařte 2 minuty na střední teplotě. Často míchejte, aby se puding nepřipálil.
  6. Hotový puding nalijte do sklenic nebo pohárů
  7. Podávejte horký nebo studený

 

TIP: Pro nádhernou fialovou barvu můžete do mléka přidat pár rozmačkaných borůvek a puding s nimi povařit.

 

Skladování a trvanlivost pudingové směsi v prášku

Skladování: při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti

Trvanlivost: 1 rok