Levanduli potkávám snad na každé zahrádce kterou z auta nebo kola vidím. Přesto ve většině případů slouží pouze jako okrasná květinka. Levandule ale v sobě skrývá mnohem víc a to svoji úžasnou a příjemnou květinovou chuť. Levanduli si poslední dobou oblíbily i cukráři v sušenkách i dezertech. Také se z ní vyrábí levandulové laté nebo výborné limonády. Používám ji v mnoha receptech a dne vám představím další z nich: levandulový sirup slazený třtinovým cukrem, který používám do zeleného čaje, kávy, ale také na výrobu levandulového limonády nebo na lívance. Na výrobu 1 litru sirup jsou potřeba jen 2 lžíce sušené levandule, takže pokud jí máte na zahrádce dostatek můžete si vyrobit sirupu kolik jen chcete.

Suroviny

  • 250ml vody
  • 200g třtinového cukru
  • 1 lžíce sušené levandule (květy)

 

Obal: skleněná lahvička nebo sklenice

Pomůcky: malý hrnec, vařečka, cedník, trychtýř

Příprava

  1. Vodu s cukrem a levandulový přiveďte k varu. Sirup vařte za občasného míchání 15 minut na střední teplotu.
  2. Sirup odstavte a nechte vychladnout.
  3. Připravte si sítko a sirup přeceďte.
  4. Levandulový sirup přelijte do čisté a suché lahve nebo sklenice. Zavíčkujte a nechte vychladnout.

 

Zavařování (pro delší trvanlivost):

Sirup přelijte do vyvařených sklenic nebo lahví. Zavíčkujte a dejte na 15 minut do 85 stupňové vody. Sirupy se většinou nezavařují, ale takhle máte jistotu že se vám opravdu nezkazí.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 6 měsíců

 

Zavařený sirup:

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 rok