Linecké je u nás asi to nejznámější cukroví. Tenhle rok jsem ho chtěla udělat trochu jinak. Vzniklo tak zelené linecké. Krásnou zelenou barvu získalo cukroví z jemně namletého zeleného čaje. Nejedná se o žádné umělé barvivo. Existuje mnoho přírodních barviv, tak proč je nevyužít? Matcha se díky pozitivním účinkům na naše zdraví řadí mezi superpotraviny. Zároveň cukroví dodá jemnou čajovou chuť.

Nakonec jsem celý recept obměnila a udělala zdravější verzi lineckého cukroví. Je ze špaldové mouky a k oslazení jsem použila třtinový cukr. Cukr budete potřebovat moučkový.  Není potřeba ho shánět. Kupte si třtinový cukr a rozmixujte ho na prášek. Ušetříte si lítání po obchodech a taky je to mnohem levnější.

 

  • 110g hladké špaldové mouky
  • 70g rostlinného másla (například Alsan nebo rostlinný tuk)
  • 50g třtinového moučkového cukru*
  • 2 žloutky (31 gramů)
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 15 kapek vanilkového extraktu
  • 1 vrchovatá lžička matcha čaje (5 gramů)
  • Džem/marmeláda na slepení: použila jsem malinový džem

 

Množství: 70 koleček

 

  1. Změklou heru utřete s prosátým cukrem.
  2. Přidejte zbytek surovin a vypracujte z nich těsto.
  3. Těsto zabalte a dejte přes noc odležet do lednice.
  4. Vál posypte hladkou moukou. Těsto vyklopte a vyválejte. Kolečka dělám tenká, ale zase ne moc, aby se nelámala.
  5. Z těsta vykrájejte kolečka nebo jiné tvary. Do půlky vykrojených tvarů můžete udělat díru nebo je nechte bez ní. Poznámka: Na vykrojení dírek používám kovové nebo bambusové brčko.
  6. Sušenky podeberte nožem, aby se nezdeformovaly a přeneste je na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný a vysypaný moukou).
  7. Pečte v předehřáté troubě na 15 stupňů 10-15 minut (střední rošt). Další plechy se budou péct o něco rychleji, když už je trouba dost předehřátá. Proto je zkontrolujte dříve. Kolečka nemají zhnědnout, mají zůstat pěkně zelená. Nepečte je tedy zbytečně dlouho.
  8. Sušenky po vychladnutí namažte marmeládou nebo džemem a slepte. Ještě je můžete pocukrovat, polít čokoládou, ozdobit bílkovou polevou…

Skladování: v chladu: spíž, nebo chladné místo v bytě.

 

Další recepty na vánoční cukroví:

 

https://www.zijemehomemade.cz/vanocni-recepty/