Máte rádi oříšková mléka, ale kvůli jejich ceně si je moc nekupujete? Zapomeňte na kupovaná rostlinná nebo oříšková mléka a vyrobte si vlastní. Příprava je velice rychlá a navíc máte jistotu, že mléko obsahuje pouze to, co obsahovat má. Tentokrát se podíváme na výrobu lískooříškového mléka. Chuťově je velice chutné a navíc ho můžete používat jako náhradu za mléko kravské i při pečení nebo jiných sladkých receptech. Neobsahuje laktózu a je také vhodné pro vegany. Lívancům, palačinkám, musli nebo koktejlům dodá příjemnou oříškovou chuť anebo si ho můžete nalít do skleničky a vypít samotné. Mléko z lískových ořechů výborné, ale také velice zdravé a proto rozhodně stojí za vyzkoušení.

Suroviny

  • 1 litr vody
  • 100g lískových ořechů (neoloupané)
  • voda na namočení

Volitelné:

  • Cukr nebo jiné sladidlo

Příprava

  1. Lískové ořechy namočte na 8 hodin do vody (stačí 500ml). Také můžete ořechy namočit přes noc,
  2. Vodu z ořechů slijte a promyjte je pod studenou vodou. Voda z namáčení by zkrátila trvanlivost mléka takže jí používat nebudeme.
  3. Lískové ořechy spolu s litrem vody rozmixujte. Trvá to 2-5 minut podle toho jak je mixér silný.
  4. Nyní si připravte jemné síto nebo látkový sáček. Mléko přeceďte a lžící ještě vymačkejte z ořechů zbytek mléka.
  5. Mléko je hotové, stačí ho jen uložit do láhve nebo rovnou použít.

Použití: do skleničky, na pečení, do smoothie nebo koktejl…do všech sladkých jídel jako náhrada za mléko kravské

 

Co se zbytkem rozmixovaných ořechů? Určitě je nevyhazujte, to by byla škoda. Ořechy můžete usušit a použít do dortů, zákusků, palačinek, lívanců…

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny