Lokše jsou tenké bramborové placky. Já jsem je tentokrát udělala trochu jinak, než je běžné, tak snad se na mě nebudete zlobit😊.

 

Těsto

  • 700 g brambor uvařených ve slupce (váženo bez slupky)
  • 155 g hladké mouky
  • 35-40 g Jackfruit seed flour z pravebio.cz (dostala jsem pro vás i kód FOODTRIPDUO pro slevu na váš nákup)
  • Sůl

 

Na podávání

Ghee-použila jsem organické grass fed ghee z pravebio.cz, tedy ze stejného e-shopu jako jackfruit mouku

Jogurt s brynzou

Zakysaná smetana s dokřupava opečenou slaninkou a pažitkou/ jarní cibulkou (můj favorit)

 

Část jsem udělala i na sladko: potřela jsem je ghee a posypala mákem a moučkovým cukrem

Můžete je udělat i s džemem, povidly, tvarohem…

 

Poznámka:

Většinou se mi nepovede uvařit přesně 700 g brambor. Dávám radši vždycky o něco více, protože nevím, kolik to bude až brambory oloupám. Je jich víc, než je třeba do receptu? Řeším to dvěma způsoby:

  1. Kalkulačkou si dopočítám, kolik čeho mám dát, aby poměr mouky a brambory seděl.
  2. Jarda nebo já ten zbytek uvařených brambor prostě sníme a je to vyřešené:-D.

Postup

Brambory uvařte ve slupce. Oloupejte je změřte, kolik jich máte. Pokud jich je více, tak stačí jen dopočítat, kolik mouky dát a jede se dál😊.

Uvařené brambory nastrouhejte na jemno na struhadle anebo použijte lis na brambory. Přidejte mouky-hladkou pšeničnou i jackfruit mouku a sůl. Vypracujte těsto a můžeme jít dělat placky.

Lokše se nepodsypávají. Poprvé jsem z toho byla trochu vyděšená, ale vážně to není nutné. Placky dělám menší, lépe se přenáší, aniž by se roztrhly.

Vyválím je na silikonovém válu nebo lince. Vkládejte na rozpálenou pánev a pečte z obou stran, dokud na nich nebudou takové flíčky.

Pokračujte do spotřebování všeho těsta.

 

Podávejte na sladko nebo naslano nebo klidně oboje jako já. Dělala jsem s mákem, cukrem a ghee

a potom se zakysanou smetanou, dokřupava opečenou anglickou slaninkou a křupavou cibulkou.

 

Příště bych chtěla udělat plněné lokše uzeným masem a zelím. Naplní se to, přehne a po zmáčknutí z toho máte plněné kapsy.

 

Chcete klasiku?

Pak místo té jackfruit mouky použijte o to více hladké a je to.