Lokše jsou tenké bramborové placky. Já jsem je tentokrát udělala trochu jinak, než je běžné, tak snad se na mě nebudete zlobit😊.
Těsto
- 700 g brambor uvařených ve slupce (váženo bez slupky)
- 155 g hladké mouky
- 35-40 g Jackfruit seed flour z pravebio.cz (dostala jsem pro vás i kód FOODTRIPDUO pro slevu na váš nákup)
- Sůl
Na podávání
Ghee-použila jsem organické grass fed ghee z pravebio.cz, tedy ze stejného e-shopu jako jackfruit mouku
Jogurt s brynzou
Zakysaná smetana s dokřupava opečenou slaninkou a pažitkou/ jarní cibulkou (můj favorit)
Část jsem udělala i na sladko: potřela jsem je ghee a posypala mákem a moučkovým cukrem
Můžete je udělat i s džemem, povidly, tvarohem…
Poznámka:
Většinou se mi nepovede uvařit přesně 700 g brambor. Dávám radši vždycky o něco více, protože nevím, kolik to bude až brambory oloupám. Je jich víc, než je třeba do receptu? Řeším to dvěma způsoby:
- Kalkulačkou si dopočítám, kolik čeho mám dát, aby poměr mouky a brambory seděl.
- Jarda nebo já ten zbytek uvařených brambor prostě sníme a je to vyřešené:-D.
Postup
Brambory uvařte ve slupce. Oloupejte je změřte, kolik jich máte. Pokud jich je více, tak stačí jen dopočítat, kolik mouky dát a jede se dál😊.
Uvařené brambory nastrouhejte na jemno na struhadle anebo použijte lis na brambory. Přidejte mouky-hladkou pšeničnou i jackfruit mouku a sůl. Vypracujte těsto a můžeme jít dělat placky.
Lokše se nepodsypávají. Poprvé jsem z toho byla trochu vyděšená, ale vážně to není nutné. Placky dělám menší, lépe se přenáší, aniž by se roztrhly.
Vyválím je na silikonovém válu nebo lince. Vkládejte na rozpálenou pánev a pečte z obou stran, dokud na nich nebudou takové flíčky.
Pokračujte do spotřebování všeho těsta.
Podávejte na sladko nebo naslano nebo klidně oboje jako já. Dělala jsem s mákem, cukrem a ghee
a potom se zakysanou smetanou, dokřupava opečenou anglickou slaninkou a křupavou cibulkou.
Příště bych chtěla udělat plněné lokše uzeným masem a zelím. Naplní se to, přehne a po zmáčknutí z toho máte plněné kapsy.
Chcete klasiku?
Pak místo té jackfruit mouky použijte o to více hladké a je to.