Makové mléko je další z velice chutných rostlinných mlék které si doma můžete vyrobit. Je vhodné pro vegany i pro osoby s intolerancí laktózy nebo alergií na mléko. Chutná jako tekuté makové buchty takže si ho můžete nalít do skleničky a vypít samotné. Také ho můžete použít na pečení, do koktejlů nebo smoothies. Má vysoký obsah vápníku (vyšší než kravské mléko), který z něj dělá rekordmana mezi mléky. Je krémové, smetanové a hlavně i dobře stravitelné. Makové mléko má uklidňující účinky, pomáhá uklidnit bolesti hlavy i na nespavost. Ať už pro jeho vynikající chuť nebo jeho výhody určitě makové mléko stojí za vyzkoušení.

Suroviny

  • 150g mák mletý (ale celý bude taky fungovat)
  • 1 litr vody
  • Cukr dle chuti/4-6 datlí

 

Příprava

  1. Mák přes noc nebo na minimálně 8 hodin namočte v litru vody.
  2. Pak už jen obsah nádoby vylijte do mixéru a rozmixujte.
  3. Mléko přeceďte přes jemné síto nebo látkový sáček.
  4. Z mletého máku vymačkejte co nejvíce mléka
  5. Podle chuti oslaďte (pokud sladíte datlemi přidejte je hned na začátku mixování)
  6. Spotřebujte nebo uložte do čisté láhve

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 2-3 dny

 

TIP: mák který vám po rozmixování zbyl můžete použít na pečení, do makové náplně nebo usušit v troubě pro pozdější použití.