Mandlové máslo je další z ořechových másel, které se doma můžete snadno vyrobit. Na výrobu bude potřebovat jen mandle a olej. U silnějších robotů /mixérů můžete kokosový olej vynechat úplně. Možná přemýšlíte nad tím, jestli použít loupané nebo neloupané mandle, ale je to v podstatě jedno. Když použijete mandle neloupané bude barva másla o něco tmavší a chuť o něco výraznější. Máslo z loupaných mandlí je o něco jemnější a také je světlejší. Na fotce je máslo z neloupaných mandlí.

 Stejně jako arašídové máslo můžete i to mandlové použít do koktejlů, k ochucení kaší, na pečení, raw receptů, na pečivo nebo třeba na slepení vánočních sušenek. Já si k svačině ráda dávám kousky ovoce a namáčím je do mandlového nebo arašídového másla. Nejvíc mi chutná v kombinaci s jablkem nebo banánem. Protože trvanlivost másla je opravdu velice dlouhá můžete klidně množství mandlí znásobit a udělat másla víc. Uvidíte, že jedna sklenička bude pryč dřív než čekáte 🙂

Suroviny

  • 200g mandlí
  • 2 lžíce kokosového oleje

Volitelně:

*Cukr podle chuti (většinou dávám pár lžiček třtinového cukru nebo medu)

 

Pomůcky: mixér nebo kuchyňský robot, stěrka,

Příprava

  1. K výrobě mandlového másla používám oloupané mandle, máslo je po nich jemnější. Můžete ale použít i neloupané.
  2. Pro oloupání mandlí povařte mandle 5 minut ve vroucí vodě, sceďte a ihned namočte do studené vody. Za chvilku budete moci kůru jednoduše sloupnout. Také můžete mandle na 8 hodin namočit a po uplynutí doby oloupat.
  3. Mandle nasypte do mixéru spolu s kokosovým olejem. Použít můžete i jiný olej (kromě olivového, ten v másle opravdu nechutná dobře)
  4. Mixujte po dobu 3-5 minut dokud nevytvoříte z mandlí pastu. Možná bude třeba občas zastavit a setřít usazené máslo ze stěn. Pokud máte v mixéru pěchovadlo můžete to udělat bez zastavení.
  5. Jestli se rozmixování nedaří přidejte další olej a uvidíte, že to půjde lépe.
  6. Mandlové máslo ochutnejte a oslaďte podle chuti. Poté ještě chvilku mixujte, abyste se zbavily krystalků cukru a dobře ho rozmíchali. V případě medu nebo jiného tekutého sladidla stačí máslo jen promíchat.
  7. Hotové máslo přelijte do čistých sklenic a uzavřete

 

Použití: do koktejlů, na pečení, jako dip k ovoci, do raw receptů…

 

Skladování: při pokojové teplotě nebo v lednici

Trvanlivost: v lednici 3-6 měsíců, při pokojové teplotě asi tak měsíc