Marcipánové brambory jsou mé oblíbené cukroví. U nás doma většinou zmizí jako první. Je to rychlé, nepečené cukroví z marcipánu a hořkého kakaa. Dříve jsem si cukroví kupovala, ale proč si ho kupovat když je jeho výroba tak jednoduchá? Když se podíváte na složené marcipánových brambor dočtete se ve většině případů toto: glukózový sirup, cukr, mandlové aroma…. Většinou to není marcipán, pouze fondán. Proto si místo toho si vyrobíme marcipán z pravých mandlí a z něj kuličky připravíme. Minulý rok jsem recept ztratila. Jsem tak moc ráda, že jsem ho tento rok dokázala dát zase dohromady. Paměť není moje silná stránka, stálo mě to docela dost zkoušení. Hlavně že je recept na marcipán na světě a můžeme si na něm pochutnat.

Pokud hledáte cukroví na poslední chvíli pusťte se do marcipánových brambor. Za 10-15 minut máte krabičku výborného cukroví. Ono je asi lepší dělat ho na poslední chvíli, protože když ho uděláte dopředu s největší pravděpodobností se Vánoc nedožije 😀

 

Budete potřebovat:

  • 135g mandlí 
  • 135g moučkového cukru
  • 20g vody
  • 2-3/8 lžičky hořkomandlového aroma (koupila jsem ho v Lidlu. Každý prosinec prodávají balení s několika druhy aroma za pár korun)
  • + hořké kakao na obalení

na odměřování používám odměrky z Tesca. Sehnala jsem takové, kde je i 1/8 lžičky, 1/4 lžičky a plno dalších. Kdyby je tam ještě měli, určitě je doporučuji. Stáli mě asi 40 korun což je dobrá cena:-)

 

Recept:

Mandle dejte na minutu nebo dvě do vroucí vody. Poté sceďte a namočte do vody studené. Za chvilku se slupka uvolní a půjde snadno oloupat. Mandle rozložte na utěrku a osušte.

Nasypte je do mixéru a rozmixujte na prášek . Kdo má loupané mandle má to o jeden krok snadnější.

Mleté mandle nasypte do misky. Přidejte prosátý moučkový cukr a vodu. Propracujte až vznikne pěkný marcipán. Nyní přidejte aroma. Raději ho přidávejte po kapkách, špatně se to odhaduje. Mám doma šikovné odměrky, kde je i 1/8 lžičky. Díky tomu bude výsledek pokaždé stejný. Pokračujte dokud nebude chuť taková, jakou si ji představujete.

Nyní z marcipánu vyválejte malé kuličky. Obalte je v hořkém kakau a uložte do lednice.

Pro méně sladkou chuť přidejte více mletých mandlí. Pokud marcipán lepí můžete přidat lžičku kukuřičného škrobu, ten pohltí přebytečnou vlhkost.

 

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: minulý rok jsem pár kuliček (kuličky nebo brambory, vždyť je to to samé) zapomněla v lednici a byly skvělé i po velice dlouhé době. Nicméně pokud chcete kuličky skladovat déle, můžete je pro jistotu hodit do mrazáku a rozmrazovat podle potřeby.