Marokánky doma můžeme ve velkém. Konečně je už umím upéct a protože je recept docela nový, ještě jich pořád nemáme dost. Když jsem tento týden dělala marokánky a chystala jsem se je začít dávat na plech napadlo mě, že z nich udělám vánoční cukroví. Na cukroví byly marokánky docela velké, takže jsem je podstatně zmenšila. Také je nepeču úplně dokřupava, aby byly o něco měkčí. Na polití můžete použít hořkou, mléčnou nebo bílou čokoládu a ještě je můžete posypat vánočním zdobení. Zdobení zatím ještě nemám nakoupené, ale až si je na Vánoce zopakujeme přidám sem fotky, jak se povedly. Takže pro všechny milovníky marokánek, tady je recept:

Suroviny

  • 250ml mléka
  • 200g ořechů (arašídy, mandle, vlašské ořechy)- můžete použít všechny nebo jen jeden druh. Většinou používám půl na půl arašídy a mandle
  • 100g kandované pomerančové kůry
  • 100g rozinek
  • 80g moučkového cukru
  • 30g hladké mouky
  • 20g másla nebo hery
  • Čokoláda nebo čokoládová poleva na polití

Příprava

  1. V míse promíchejte rozinky, pomerančovou kůru a ořechy. Ořechy můžete nechat vcelku nebo je nahrubo pokrájet.
  2. Mléko, cukr, máslo a mouku přiveďte za stálého míchání k varu. Ideální je metlička, která zabrání vzniku hrudek. Směs vařte do zhoustnutí asi tak 2 minuty na střední teplotu (stále míchejte). Doporučuji nepřilnavou pánvičku aby se nepřipálila, ale pokud nemáte použijte normální hrnec.
  3. Ořechy s ovocem zalijte připravenou omáčkou a dobře promíchejte.
  4. Těsto můžete začít plnit do formiček hned nebo počkat až vychladne. Vychladlé se tolik nelepí, ale i s teplým se pracuje dobře.
  5. Plech vyložte pečícím papírem, aby se makronky nepřilepily. Pro pěkně kulaté makronky těsto napěchujte do kulatého vykrajovátka na sušenky. Těsto udělejte asi 0,5 centimetru vysoké nebo kolik se vám to povede, upěchujte a poté vykrajovátko odstraňte. Takhle pokračujte, dokud nezaplníte celý plech. Pokud nemusíte mít marokánky dokonale kulaté můžete jen lžící udělat hromádky na papíru a pak je rozetřít.
  6. Pečte na 180 stupňů 15-20 minut na středním roštu. Upečené marokánky poznáte tak, že jsou pěkně zlaté jako na fotce. Když budou bílé je to ještě málo a rozpadaly by se. Většinou marokánky peču tak, aby byly křupavé, ale ne zároveň i trochu měkké. Když jsou trochu měkké chutnají mi víc, ale to je věc názoru. Jak dlouho marokánky péct je u každé trouby trochu jiné. Chce si to vychytat jak dlouho a zapsat. Ať už ale budou měkké nebo křupavé jsou výborné a to je to hlavní.
  7. Po vychladnutí marokánky polijte čokoládou nebo čokoládovou polevou. Marokánky se potírají na rovné straně, tedy na straně, která ležela na plechu.

 

Skladování: v chladu nebo lednici. Marokánky proložte pečícím papírem a by se neslepily. Poleva odolává teplotě lépe, ale čokoláda se může slepit