Používáte konzervovanou cizrnu a vždy nálev vylijete protože nevíte co s ním? Tak teď už budete vědět. Můžete si z něj udělat výborné máslo! Od klasického másla je skoro k nerozeznání a navíc neobsahuje laktózu ani nic živočišného. Je tedy vhodný jak pro alergiky na mléko, tak i vegany. Výroba vám to jen pár minut a výsledek bude stát za to. Máslo z cizrnové vody totiž chutná opravdu výborně.

Suroviny

  • 70 gramů kokosového oleje
  • 3 polévkové lžíce nálevu z cizrnové konzervy *
  • 1 a 1/2 polévkové lžíce oleje (slunečnicový nebo olivový)
  • 2/3 lžičky citrónové šťávy
  • 1/3 lžičky soli

*pokud používáte solený nálev vynechte sůl

Příprava

  1. Kokosový olej pomalu roztavte ve vodní lázni nebo mikrovlnce. Přilijte olej, který jste si vybrali a nechte ochladit na pokojovou teplotu.
  2. Nálev z cizrny a sůl vyšlehejte metličkou nebo šlehačem do tuha jako bílky. Pomalu začněte přilévat oleje a také citronovou šťávu a šlehejte do konzistence majonézy. Přelijte do dózy a nezakryté dejte vychladnout. Po několika hodinách teprve zakryjte. Máslo v lednici ztuhne více než klasické, ale při pokojové teplotě zase rychleji změkne.

 Cizrnovou vodu si můžete zamrazit ve formě na led a po zmrznutí přesypat do sáčku. Máslo si tak budete moci vyrobit kdy budete chtít a nebudete muset vylévat zbytek nálevu který dnes nepoužijete.

Trvanlivost:

V lednici vydrží 7-10 dní

V mrazáku- 1 rok.

 

TIP: Máslo můžete dát do formičky na led. Zmrazit a pak vyklepnout do sáčku. Budete tak mít připravenou porci másla třeba k snídani. Máslo rychle taje takže se nemusíte bát, že byste dlouho čekali než změkne. Díky zmražení si můžete máslo vyrobit do zásoby a nemusíte ho každý týden vyrábět nové.

Náhrady:

Olej: Můžete použít váš oblíbený olej. Pozor ale na výraznou chuť. Vhodnější jsou spíše oleje neutrální chuti jako je třeba slunečnicový.