Kombinace zeleného čaje a levandule je naprosto dokonalá. Tentokrát si matcha laté vyrobíme s domácím levandulovým sirupem. Výroba levandulového sirup je velice snadná a proto přikládám recept. Sirup se dá použít  nejen do tohoto nápoje, používám ho i na oslazení zeleného čaje a mnoha dalších nápojů.

Pitím matcha laté si nejen pochutnáte, ale také podporujete své zdraví. Matcha je bohatá na antioxidanty, detoxikuje tělo i posílí imunitní systém. Levandule také stojí za zmínku Má uklidňující účinky které vám po náročném dni v práci přinesou zasloužený klid a pohodu.

 

Budete potřebovat:

  • 120ml mléka
  • 120ml teplé vody
  • 1/2 lžičky čaje matcha
  • 2-4 lžíce levandulového sirupu (recept níže)

 

Volitelně:

  • Cukr na doslazení (počítejte s tím že levandulový sirup už cukr obsahuje)

Příprava:

  1. Vodou o teplotě cca 80 stupňů zalijte čaj a metličkou rozmíchejte.
  2. Přidejte levandulový sirup a promíchejte.
  3. Mléko napěňte a nalijte do sklenice.
  4. Po lžíci přiložené ke stěně přilijte i připravený čaj.
  5. Podle chuti můžete ještě dosladit.

 

Recept na levandulový sirup:

 

  • 200g cukru
  • 250ml vody
  • 1 polévková lžíce sušené levandule-květů (5g)

PŘÍPRAVA

  1. Všechny ingredience dejte do malého hrnce a přiveďte k varu.
  2. Vařte 15 minut na střední teplotu.
  3. Přelijte do čisté láhve a nechte vychladnout.

 

Použití: do kávy nebo zeleného čaje, na pečení, k ochucení krémů, zmrzlin…množství upravte podle chuti

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě

Trvanlivost: 6 měsíců