Oříšková másla jsou super zdravá a chutná pochoutka. Ze všech ořechů nebo semínek na které si vzpomenete můžete udělat máslo. Tenhle rok jsem nasbírala víc ořechů než jsem měla v plánu a tak se je snažím spotřebovat co to jde. Z ořechů si doma vyrábím i rostlinné mléko, které vždy osladím medem. Med a vlašáky si spolu skvěle rozumí a tak jsem ho přidala i do tohoto másla. Před Vánoci jsem dělala máslo z vlašských ořechů neslazené, tak teď si ten život trochu osladím. Vlastně to spíše chutná jako sladká pomazánka a tak si do něj k svačině namáčím kousky ovoce. Toto zdravé a chutné máslo si vyrobíte  za pár minut a pokud máte vlastní nebo nasbírané ořechy je skoro zadarmo!

SurovinY

  • 100g vlašských ořechů
  • 1-2 lžíce medu

Volitelně:

  • 1 lžíce kokosového oleje (máslo je s ním jemnější)

Pomůcky: silný kuchyňský robot nebo mixér

 

Příprava

Vlašské ořechy vyloupejte a dejte do mixéru (můžete přidat kokosový olej)

Mixujte za občasného promíchání. Máslo dělám z minimálně 500 gramů, protože při větším množství si s tím můj mixér lépe poradí.  Stěrkou sundávejte usazené máslo na stěnách.

Pokračujte v mixování, dokud z máslo nebude hladké a krémové. Přidejte med a ještě chvilku mixujte. Množství medu upravte pode chuti

 

Použití: do krémů, náplní, koláčů, jako dip k ovoci, samotné, jako pomazánka na pečivo…

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1-2 měsíce