K Jardovým narozeninám jsem chtěla něco speciálního, a ne jen klasický sladký dort. Jarda je spíš na slané, a proto jsem mu udělala hamburgerový dort. Nemyslím tím sladký dort ve tvaru hamburgeru, ale opravdický hamburger… jen o něco větší😊.

Kolik vlastně vážil? Nepočítala jsem to ani nevážila, ale tak 2-3 kila? Ano, byl to pořádný hambuger:-D. Jarda z něj měl obrovskou radost. Stejně jako pravý dort jsme i tento nakrájeli na kousky. Jen jsme ho nejedli lžičkou, ale jako hamburger.

Takže až bude mít váš manžel narozeniny, připravte mu tento dort a uvidíte, že budete pořádně překvapený:-D.

 

Houska

  • 580g hladké mouky
  • 230g vlažné vody
  • 60g slunečnicového oleje
  • 50g krupicového cukru
  • 2 sáčky sušeného droždí (14 gramů)
  • 1 vejce vel. M
  • 1 lžička soli
  • +1 vejce na potření

 

Vlažnou vodu smíchejte se sušeným droždím s špetkou cukru. Nechte 10 minut odstát, ať vzejde kvásek. Zbytek surovin na housky dejte do mísy, přidejte kvásek a ručně nebo v robotu propracujte.

Houska těsto vyklopte na pomoučněný vál a těsto vyválejte do tvaru kruhu. Velikost kruhu udělejte přibližně jako dort, tedy okolo 20-25cm.

Housku dejte na plech, potřete rozpuštěným vajíčkem, posypte sezamem (není nutné) a nechte 10 minut kynout. Nenechávejte ho kynout déle, to už by bylo moc.

Vložte do předehřáté trouby a pečte na 190 stupňů 12-15 minut.

Maso

  • 1kg mleté hovězí nebo mix vepřového a hovězího masa
  • 1 lžička soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře

 

Maso osolte, opepřete a propracujte. Udělejte 1 velkou placku o velikosti housky. Většinou maso vyjde o něco menší než houska, ale to nevadí.

Maso upečte z obou stran na pánvi. Je dost mastné, není nutné přidávat olej. Otáčejte podle potřeby.

 

Dresink:

  • 300g majonézy (použila jsem Poličanku)
  • 1 velká cibule
  • 1 velká kyselá okurka
  • 40g krupicového cukru
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička soli

 

Cibulku pokrájejte nadrobno. Já jsem k tomu použila sekáček. Okurku pokrájejte také. Přidejte majonézu a zbytek ingrediencí a smíchejte.

 

Ozdoba:

  • Ledový salát
  • 200g čedaru – použila jsem plátkový tavený (1 balení)
  • 100g rajčat
  • 4 vajíčka (volitené)

 

Sestavení burgeru:

  1. Housku rozřízněte a opečte na suché pánvi (horní i dolní housku).
  2. Potřete dresinkem, přidejte salát nakrájený na proužky. Dále kolečka rajčat a na to přijde maso.
  3. Kdo chce, může udělat velké volské oko ze 4 vajec.
  4. Na maso rozložte plátky taveného sýra, volské oko a přiklopte houskou.

Tuhle fotku mám nejradši:-D

Do dortu zapíchejte svíčky a zapalte. Dobrou chuť!