Někdy není čas dělat se se složitým receptem, který vám zabere spoustu času a pak je člověk vděčný za rychlé recepty. Já jsem včera nestíhala udělat oběd, když jsem uviděla toastový chléb na lince, měla jsem hned jasno😊.

Doma tomu říkáme mexické toasty. Jsou krapet jiné, než ty ze šunky, sýra a kečupu. Ty mi vlastně nikdy moc ani nechutnaly a hlavně mě rychle omrzely. Zato tyhle? Jsou šťavnaté, pálivé, plné sýra a chutí…vynikající!

 

Suroviny:

  • 10 plátků světlého toastového chleba
  • 50g šunky s vysokým obsahem masa (použila jsem selskou šunku s 96% masa)
  • 20 koleček vysočiny nebo podobného salámu
  • Kousek chorizo klobásy
  • 5 plátků eidamu nebo čedaru
  • 20 koleček nakládaných Jalapeňo papriček Chilli doctor
  • Máslo
  • Kečup
  • Trochu chipotle prášku Chilli doctor
  • Nastrouhaný sýr na posypání
  • Toastovač

 

Suroviny

Nakládané Jalapeňo papričky

Vynikající nejen do toastů, ale také na pizzu, do burrita a dalších jídel z mexické kuchyně. Vlastně je přidávám i do bramborového salátu včetně trošky pálivého láku:-P.

 

Chipotle prášek

Chipotle je papričky se sladko-uzenou chutí. Doma jsme si jí hned zamilovali. Mám doma tolik druhů chilli, že to ani nespočítám, ale kdybych měla sestavit žebříček těch nejoblíbenějších, mám jasno – 1. místo Chipotle, 2. místo Green Jalapeňo a 3. místo Habaňero.

Chilli mám z eshopu Chilli doctor (web). Toto je prášek z chipotle papriček (v nabídce jsou i vločky nebo sušené papričky). Líbí se mi, že chilli chodí balené ve zkumavkách, takže si dlouho zachová svoji chuť a aroma (a taky se vám nevysype, jako kdyby bylo v sáčku:-)).

 

Příprava

Každý plátek chleba potřete cca 2 lžičkami kečupu smíchaným s troškou chipotle prášku (záleží na vás, jak chcete toasty pálivé). Potírám všechny chleby, nejen ty spodní (na fotce to bohužel není vidět, protože toasty potíral kečupem Jarda a ten potírá jen polovinu, takže jsem ten zbytek pak ještě musela namazat:-)).

Nyní si připravte půlku chlebů a na ně dejte šunku,

pak vysočinu, kolečka chorizo klobásy,

nakládané jalapeňo papričky (dávám celá kolečka)

a nakonec 1 plátek sýra. Pokud nemáte sýr plátkový, nastrouhejte ho najemno a toasty s ním posypte.

 já jsem použila eidam i čedar:-)

Chleby zakryjte zbylými chleby, potřete rozpuštěným máslem a posypte nastrouhaným sýrem.  Tohle mě naučil Jarda a je to vynikající! Po upečení budou toasty upečené pěkně dokřupava se sýrovou krustou.

Nebo namísto potření toastů potřete vymažte máslem spodní i vrchní stranu toastovače

Teď už jen zbývá dát toasty do toustovače a opéct pěkně dozlatova.

Nejlépe chutnají horké, tak na nic nečekejte a hned se do nich pusťte😊.

 

Toasty dělám zásadně s Jardou. Baví mě vařit společně. Klidně pozvěte přítele/manžela, ať s vámi toasty naplní anebo děti (i když ty ať si raději udělají klasiku ze šunky a sýra:-)).