Když mi přišel balíček z eshopu Zdraví ze Srí lanky, byla jsem nadšená. Na jejich stránkách jsem objevila tolik zajímavých surovin, které jsem chtěla vyzkoušet! Mezi nimi i růžový kokosový olej. Otevřela jsem a byla překvapená, jak nádherně voní. Vůni růže má moc ráda. Stejně tak i jasmínový olej, to je nádhera.

Většinou jsem oleje použila na výrobu kosmetiky. Do kuchyně jsem si úplně nevěděla rady, ale pak mě něco napadlo. Olej jsem použila na přípravu mléka s chutí a vůni růže. Je to velice zajímavý nápoj, úplně mě přenesl někam do Maroka nebo Indie. Zbytek oleje už do kosmetiky nepoužiju a nechám si ho na další experimentování. Uvidíme, co z nej ještě vymyslím. Jídlo nebo nápoj s chutí růže mě hodně láká:-P.

 

Suroviny:

  • 125ml mléka
  • ½ lžičky kokosového oleje s růží
  • 1/8 lžičky ibiškového prášku
  • 1 lusk kardamomu

 

Kokosový olej s růží

Koupíte na www.zdravizesrilanky.cz . Dá se použít do jídla i na výrobu kosmetiky.

Tělové máslo z tohoto oleje a bambuckého másla. Další věc, na kterou můžete olej použít:-).

 

Ibišek

Květy ibišku mám z www.shams.cz. Stejně tak i kardamom.

 

Postup:

Ibiškový prášek získáte rozmixováním ibišku na prášek. Prášek musí být velice jemný, aby vám v nápoji neplavaly kousky. Použila jsem elektrický mlýnek na kávu. S větším množstvím by si určitě poradit i dobrý mixér, malý hromádka je pro něj problém. Ibišek přesijte, ať vám zůstane jen jemný prášek.

Mléko s kardamomem a růžovým olejem přiveďte k varu. Snižte teplotu a pár minut povařte.

Nakonec vmíchejte ibiškový prášek. Již nevařte. Ibišek dodá nápoji vitamin C a také ho obarví. Chtěla jsem, aby měl barvu skoro jako růže😊.