Když mi přišel balíček z eshopu Zdraví ze Srí lanky, byla jsem nadšená. Na jejich stránkách jsem objevila tolik zajímavých surovin, které jsem chtěla vyzkoušet! Mezi nimi i růžový kokosový olej. Otevřela jsem a byla překvapená, jak nádherně voní. Vůni růže má moc ráda. Stejně tak i jasmínový olej, to je nádhera.
Většinou jsem oleje použila na výrobu kosmetiky. Do kuchyně jsem si úplně nevěděla rady, ale pak mě něco napadlo. Olej jsem použila na přípravu mléka s chutí a vůni růže. Je to velice zajímavý nápoj, úplně mě přenesl někam do Maroka nebo Indie. Zbytek oleje už do kosmetiky nepoužiju a nechám si ho na další experimentování. Uvidíme, co z nej ještě vymyslím. Jídlo nebo nápoj s chutí růže mě hodně láká:-P.
Suroviny:
- 125ml mléka
- ½ lžičky kokosového oleje s růží
- 1/8 lžičky ibiškového prášku
- 1 lusk kardamomu
Kokosový olej s růží
Koupíte na www.zdravizesrilanky.cz . Dá se použít do jídla i na výrobu kosmetiky.
Tělové máslo z tohoto oleje a bambuckého másla. Další věc, na kterou můžete olej použít:-).
Ibišek
Květy ibišku mám z www.shams.cz. Stejně tak i kardamom.
Postup:
Ibiškový prášek získáte rozmixováním ibišku na prášek. Prášek musí být velice jemný, aby vám v nápoji neplavaly kousky. Použila jsem elektrický mlýnek na kávu. S větším množstvím by si určitě poradit i dobrý mixér, malý hromádka je pro něj problém. Ibišek přesijte, ať vám zůstane jen jemný prášek.
Mléko s kardamomem a růžovým olejem přiveďte k varu. Snižte teplotu a pár minut povařte.
Nakonec vmíchejte ibiškový prášek. Již nevařte. Ibišek dodá nápoji vitamin C a také ho obarví. Chtěla jsem, aby měl barvu skoro jako růže😊.