Máte rádi arašídové máslo? Připravila jsem si pro vás recept na to jak si z arašídového másla vyrobit mléko. Že se mléko dá vyrobit i s arašídů jsem už psala v článku arašídové mléko, ale dnes si mléko vyrobíme z arašídového másla. Použít můžete domácí nebo kupované. Jen u toho kupovaného pozor aby obsahovalo hlavně arašídy a ne samý olej nebo cukr (mohlo by se lišit dávkování. Raději používám domácí arašídové máslo vyrobené na 100% z arašídů. Na recept jsem narazila když jsem vyráběla již zmíněné mléko z arašídů. Napadlo mě jestli by šlo vyrobit i z másla, tak jsem to šla hned vyzkoušet a ono to fungovalo. Od té doby mám v lednici vždy jednu sklenici arašídového másla navíc což je v přepočtu asi 10 litrů arašídového mléka do zásoby. Chutná skvěle, je krémové a samozřejmě arašídové. Použít ho můžete jako náhradu za klasické mléko a to jak při pečení, tak i do lívancových nebo palačinkových těst. Výborně chutná i v koktejlech nebo smoothies. Další předností je že je bezlepkové, bez laktózy a také vhodné pro vegany. Sílu mléka si můžete upravit podle toho kolik másla přidáte a pro sladší variantu přidejte cukr nebo jiné sladidlo.

Suroviny

  • 1 litr vody
  • 5-6 polévkových lžic arašídového másla

Volitelné:

cukr/med nebo jiné sladidlo podle chuti

Příprava

Vše mixujte dokud nezmizí kousky másla a podle chuti doslaďte

Použití: na pečení i vaření, do sladkých receptů jako jsou lívance nebo palačinky, také do koktejlů nebo smoothies, jako náhrada za kravské mléko, v případě slaných jídel se hodí spíše jen do asijské kuchyně

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny