Mléko z pečených lískových ořechů chutná naprosto fantasticky. Pečené ořechy dodají mléko výraznější ořechovou chuť a med mléko příjemně osladí. Můžete ho použít i na pečení jako náhradu za kravské mléko. Jídlo po něm získá jemnou ořechovou chuť.

Suroviny

  • 900ml vody
  • 100g lískových ořechů
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce třtinového cukru (nebo další med)

Příprava

Lískové ořechy dejte na plech a vložte do předehřáté trouby. Pečte 8-10 minut, ale občas promíchejte. Ořechy hodně ztmavnou ale nemají být úplně černé. Když jsou ořechy upečené přesypte je do látkové utěrky a třete o sebe. Nejdřív je ale nechte trochu vychladnout ať se nespálíte. Třením je zbavíte přebytečných slupek. Nemusíte je loupat úplně, jen co se samo uvolní.

Vychladlé ořechy dejte do mixéru spolu s vodou, medem a cukrem. Pokud se chcete cukru vyhnout použijte více medu. Mléko mixujte 1-2 minuty a poté přeceďte přes jemné sítko. Z ořechů vymačkejte co nejvíce mléka. Ořechy ze síta můžete usušit a použít do musli tyčinek, musli nebo přidat do těsta sladkých receptů.

Použití: na pití, jako náhrada mléka ve sladkých receptech (lívance, buchty, koláče)

 

Skladování: v lednic

Trvanlivost: 3 dny