Tentokrát mám pro vás článek o moka konvičce Bialetti. Jaké jsou její výhody, návod, jak v ní připravit kávu a také zajímavé recepty na různé kávové nápoje. Mám konvičku Bialetti mini express, což je vlastně mini verze klasické moka konvice.

Kávu piju hodně dlouho, ale vychutnávám si ji teprve posledních pár let. Kdysi jsem zalila vodou instantní kávu a více už se tím nezaobírala. Pak jsem ale nakoukla do světa kávy a postupně začala objevovat jeho krásy.  Postupně zkouším různé druhy káv a zapisuji si, jak chutnají. Snažím se poznat, jaké tóny se v dané kávě skrývají – například jestli je má káva chuť čokolády, karamelu nebo má naopak ovocné tóny. Také se učím, jak kávu připravit různými metodami. To, v čem kávu připravíte její chuť dost ovlivní a to mě na tom strašně baví. Ještě je toho určitě hodně přede mnou a já se na to všechno moc těším. Ráda bych s vámi všechny získané informace a zkušenosti sdílela. Myslím, že je to hodně zajímavé téma a mohlo by vás zajímat:-).

Dneska si tedy povíme něco o moka konvičce:

 

Moka konvička Bialetti

Tato konvička je hliníková klasika od italské firmy Bialetti. Připravíte z ní silné espresso bez nutnosti kupovat drahý kávovar. Konvička mini express je minimalistickou verzí moka kávovarů. Káva u tohoto kávovaru teče rovnou do šálků, které se při vaření zároveň nahřívají a tím lépe drží teplotu připravené kávy.

 

Výrobce: italská firma Bialetti

Prodejce: www.kopiluwak.eu

Materiál: hliník

Velikost: 322 gramů

Váha: 6,8 cm

Cena: 589Kč na kopiluwak.eu

Objem spodní nádobky: 100ml

Potřebné množství kávy pro přípravu: +-10 gramů

Kolik kávy v ní připravíte: 2 šálky po 35-40ml

Poznámka: Šálky nejsou součástí balení

 

Konvička je vhodná pro plynové, elektrické a sklokeramické varné desky. Není vhodná na indukci. 

 

Káva překapává rovnou do šálků

 

Výhody

  • Nízká pořizovací cena
  • Je malá – nezabere moc místa
  • Nádherný design
  • Jednoduchý příprava
  • Snadná údržba
  • Připraví najednou 2 kávy a to rovnou do hrnku
  • Šálky se nahřejí rovnou na desce
  • Umožňuje sledovat z blízka přípravu kávy
  • Není nutné kupovat papírové filtry

 

Nevýhody:

  • O něco delší příprava kávy (ale na tuto kávu se počkat vyplatí)
  • Není vhodná pro indukci

 

Příprava kávy

 

Bude potřebovat:

  • 10 gramů středně mleté kávy
  • Konvičku Bialetti mini express
  • 2 šálky na espresso
  • 70-80ml studené vody

 

Postup:

  1. Do spodní nádoby nalijte vodu. Voda by měla sahat těsně pod ventilek – je to o něco méně než 80ml vody.
  2. Sítko naplňte mletou kávou až po okraj. Pro přípravu kávy v moka konvičce zvolte středně namletou kávu.
  3. Kávu pouze zarovnejte.
  4. Zašroubujte spodní část kávovaru k vrchní.
  5. Položte na zdroj tepla – plynový vařič, sklokeramickou desku…. Nastavte nízkou teplotu, káva se má připravovat co nejpomaleji. U plynového vařiče nesmí plamen přesahovat konvici. Já mám sklokeramickou desku. Používám stupeň č. 3, ale u každého vařiče to může být trochu jiné.
  6. Na desku konvičky postavte 2 šálky. Káva bude vytékat rovnou do nich.
  7. Jakmile začne káva vytékat, vypněte plamen a nechte kávu dotéct. U sklokeramiky jsem zjistila, že musí sporák zůstat zapnutý, dokud káva všechny nepřekape do šálků, jinak přestala téct.

Kávu lze ještě zjemnit přidáním mléka nebo vody.

 

Údržba:

Konvička nepatří do myčky nádobí ani se na ní nemají používat saponáty. Jen ji vypláchněte vodou a nechte uschnout.

 

Hodnocení:

Jako první bych chtěla určitě zmínit krásný design konvičky. Všichni, kteří konvičku u mě viděli se hned ptali, odkud ji mám. Dále určitě pozitivně hodnotím jednoduchou přípravu. Není těžké se s konvičkou naučit. Jen do ní nalijete vodu, do síta dáte mletou kávu, zašroubujete a dáte na varnou desku. Voda se ohřeje a káva vyteče rovnou do šálků, které jsou postavené pod dvěma tryskami. Líbí se mi, že mohu sledovat kávu, jak z kávovaru vytéká do šálků.

Údržba je snadná. Nemám ráda věci, které musíte složitě rozebírat a dlouho mýt, jako například můj odšťavňovat (asi i proto ho skoro nepoužívám). U Bialetky jen rozšroubuji konvičku, vysypu kávu, vypláchnu a nechám oschnout. To je otázka minuty.

Chuť kávy: Chuť kávy je pěkně vyvážená. Není to ani moc silná, ani slabá. Přesně, jak to mám ráda:-). Určitě záleží na tom, jakou kávu použijete. Já jsem si pro tuto přípravu oblíbila kávu India Mysorre a kávu Australia Skybury Plantation.

Za mě spokojenost. Už jsem se v ní něco navařila a konvička vypadá stále dobře. Přijde mi, že je velmi kvalitně vyrobená a nemá se tam co pokazit. Podle mě mi bude složit věky na rozdíl od elektrického kávovaru, který se mi vždycky rozbil do pár měsíců po skončení záruky.

Cena: Tak k té nemám co říct, čekala bych, že bude za tak kvalitní produkt a krásný designový kousek mnohem vyšší. Přemýšlím, komu bych ji mohla dát k Vánocům, podle mě by to totiž byl krásný dárek.

Chcete si připravit vynikající kávu, očekáváte kvalitní výrobek, který vám dlouho vydrží? Podle mě s moka konvičkou Bialetti rozhodně nesáhnete vedle.

Tip na skvělou kávu:

První kávu, kterou jsem v konvičce připravovala byla káva India Mysorre. Je to káva z nádechem karamelu, ze stejného obchodu jako konvička (Kopi Luwak). Nejlépe chutná s mlékem nebo ji můžete vylepšit šlehačkou.

 

Přesný recept najdete na : https://www.zijemehomemade.cz/indicka-kava/

 

Konvičku Bialeti jsem také použila na přípravu kávy Café Melya. Je to káva s medem a kakaem: https://www.zijemehomemade.cz/cafe-melya/

 

 

Po vychladnutí lze připravenou kávu použít i do letních receptů jako je například tento: https://www.zijemehomemade.cz/jahodova-ledova-kava/