Zavařený kopr v sladkokyselém nálevu. Použít ho můžete například do koprové polévky, nebo omáčky. Jednoduchý způsob jak uschovat svoji úrodu do příštího roku.

Suroviny

  • 425ml vody
  • 100ml octa
  • 125g cukru
  • 50g kopru
  • 18g soli

Kopr seženete i na farmářském trhu (je to levnější než v květináčku v obchodě)

Příprava

  1. Vodu, ocet, cukr a sůl přiveďte k varu. Počkejte až se cukr rozpustí a odstavte ze sporáku.
  2. Kopru nejdříve odřízněte spodní část s hlínou. Udělejte to ještě dříve než budete kopr mít aby se vám do něj hlína právě z této části zbytečně nedostala
  3. Kopr rozložte do síta a důkladně propláchněte .Pokračujte dokud nepoteče čistá voda. Rukou ho pod vodou nadzdvihněte aby se voda dostala všude. Abyste poznaly jestli je v kopru ještě hlína položte ho na bílý talíř a pár minut nechte okapávat. Pokud na talířku po zvednutí bude hlína vidět promyjte ho ještě jednou.
  4. Přebytečnou vodu z kopru oklepejte.
  5. Umytý kopr dejte na prkénka a pokrájejte na drobno.
  6. Kopr rozdělte do sklenice a zalijte ještě horkým nálevem (klidně i vařícím).
  7. Sklenice zavíčkujte, utáhněte a vložte do 85 stupňové vody. Vařte po dobu 15 minut, poté opatrně vytáhněte (ideálně zavařovacími kleštěmi)

 

Skladování: v chladu nebo pokojové teplotě

Trvanlivost: 2 roky