Letos jsem jako každý rok dodržela tradici udělat na Nový rok něco z čočky. Tentokrát jsem zvolila čočkovou polévku.

Polévka jsem uvařila z červené čočky. Používám jí nejraději, protože se nemusí předmáčet a chutná skvěle. Dále jsem použila domácí zeleninový vývar, ale postačí i voda. Z koření jsem sáhla po římském kmínu, koriandru, chilli a sladké paprice. Nejvíce mě v polévce baví římský kmín, má jinou chuť než ten co většina z nás používá a moc mi v polévce chutná.

Recept je opravdu jednoduchý, protože jsme byly včera hodně dlouho vzhůru a mě se nechtělo vařit. Jsem ráda, že se polévka povedla a doufám, že tedy bude letošní rok lepší, než byl ten minulý, protože ten bych už znovu zažít nechtěla.

Přeji vám všem hodně štěstí, zdraví a vše dobré do Nového roku. Doufejme, že už je to za námi a už nás čekají jen krásné chvíle strávené s rodinou, na dovolené nebo přáteli.

Šťastný nový rok

 

Suroviny:

 

Chilli

Použila jsem prášek z chipotle chilli papriček o firmy Chilli doctor Chutná jako uzená pálivá paprika a ta chuť se do této polévky skvěle hodí.

Červená čočka

Čočku kupuji na rohlik.cz a to proto, že jí nabízí bez obalu. Přidejte vám se sklenicí a tu jim pak vrátíte, oni jí vyčistí a zase naplní. Popravdě jsem sklenici zatím ještě nevrátila (povinné to není), protože je používám jako obal na různé potraviny.

1 balení čočky = 1 ušetřený obal

 

Tip, jak rychle nakrájet cibuli

Nebaví vás krájení cibule? Mě taky ne, ale hlavně mi vadí to slzení. Doma mám na to takového malého pomocníčka. Je to ruční chopper. Cibule se jen rozkrojí na půlku nebo čtvrtku (podle velikosti) a párkrát zatáhnete. Během pár sekund máte cibuli krásně nakrájenou. Samozřejmě se dá použít i na plno dalších věcí – sekání ořechů, krájení zeleniny apod. Nejvíc se mi na tom líbí to, že to není další spotřebič do zásuvky, který vám akorát zvýší účet za elektriku

 

Postup

Cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci zahřejte trošku oleje a cibuli na ní orestujte. Vždycky nechám cibuli chytit pěknou barvičku, to jí dodá skvělou chuť.

Přidejte propláchnutou červenou čočku, koření a zalijte vývarem nebo vodou. přiveďte k varu a vařte asi

20 minut. Čočka by se měla skoro rozvařit a tím polévku zahustit.

Polévku osolte, oslaďte a dochuťte, jak vám to vyhovuje😊.

Podávejte se lžičkou zakysané smetany.

 

TIP

 

Na ozdobu jsem použila pivovarské kvasnice. Jsou velice zdravé, a proto je přidávám do jídel každý den. Nevařte je, to by zničilo jejich výživnou hodnotu. Použijte je až nakonec – stačí jen polévku posypat.

Denní dávka kvasnic je 1 lžíce. Do polévky jsem každému dala asi lžičku, protože je budu přidávat i do jídla večer.

Pivovarské kvasnice najdete na: www.pangamin.cz

 

 

Poznámky k receptu:

  • Červená čočka se nemusí namáčet ani přebírat. Stačí jí propláchnout a uvařit.
  • Mletou papriku nemusíte používat, pokud jste do polévky použili zeleninový vývar. Pokud jste do polévky dali jen vodu, paprika polévku skvěle ochutí, aby nebyla mdlá.