Vždycky jsem chtěla ochutnat obří pizzu a tak když jsem slyšela, že v Praze začaly prodávat metrovou pizzu byla jsem nadšená. To nadšení mě ale rychle přešlo, když jsem zjistila, že stojí okolo 1 tisíce korun! Myslí to vážně za kousek těsta, šunky a sýra? Nadšení mi ale nezmizelo a místo výletu do Prahy jsem se vydala na výlet do obchodu. Mám normální troubu a tak není možné tak velkou pizzu upéct. Napadlo mě, že si místo toho upeču obří kousek pizzy. Jeden kousek je velký jako celá pizza, takže je ho pořádný kus! Já jsem si při jedné slavnostní přílohu sestavila i obří pizzu (musela jsem čekat až se postupně kousky upečou), ale k tomu zase příště 😊

SurovinY

Těsto na 2 kousky:

  • 260g hladké mouky
  • 180ml teplé vody
  • 1 lžíce olivového oleje (nebo slunečnice)
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička soli

 

Sugo (rajčatová omáčka)

  • 150g pasírovaných rajčat (používám konzervované)
  • 1-2 lžíce cukru
  • ½ lžičku soli
  • špetka sušeného oregana

Na ozdobu:

  • 100-200g šunky
  • 100-200g sýra (eidam nebo tvrdá mozarella)

Volitelně:

kukuřice (používám mraženou), feferonky, chorizo, paprika…záleží jen na vás 

 

 Příprava 

  1. Těsto nejdříve rozdělte na půl. Druhou polovinu dejte stranou.
  2. Z těsta vyválejte trojúhelník velký jako celý plech. Tedy myslím tím spíše tvar podobný trojúhelníku (jako kousek pizzy, ale větší). Tvar pak doupravte rukou, válečkem nebo podle potřeby těsto odřízněte. Z jedné půlky těsta tedy uděláte jeden kousek pizzy dlouhý a široký jako celý plech. Nezapomeňte spodek těsta zarolovat jako okraj.

TIP: Další možnost, jak si neušpinit vál je válet těsto rovnou na pečícím papíru. Když papír posypete moukou půjde to jedna báseň. Z druhé půlky těsta udělejte druhý kousek a dejte ho na další pečící papír.

  1. Vše na omáčku smíchejte a oba kousky s ní potřete.
  2. Šunku pokrájejte na menší kousky a rozložte po celé pizze. Poté pizzu posypte najemno nastrouhaným sýrem. Podle chuti ozdobte kukuřicí, klobásou, žampiony, feferonkou…
  3. Pečte na 210 stupňů na střední roštu po dobu 10-15 minut. Pizza pečená kratší dobu bude mít tekutý sýr a pizza pečené déle sýr zapečený. Záleží jen na vás, co si vyberete.
  4. Po upečení upečte i druhý kousek pizzy. Oba se na jeden plech nevejdou, pečte je tedy postupně.