Bábovka je něco, co nesmí na mých stránkách. Začnu receptem na olejovou bábovku, kterou mi vždycky dělala babička. Jen to není její recept ale můj protože babička do ní všechny suroviny přidávala „od oka“ (vždycky jí ale měla vynikající) a tak bohužel její recept nemám. Olejová bábovka mi chutná protože není suchá jako většina bábovek. Já jsem zvolila dvojbarevnou: půlka těsta je kakaové a půlka světlé s citronovou kůrou. 

SurovinY

  • 300g hrubé mouky
  • 200g cukru moučka
  • 120g slunečnicového oleje
  • 100g mléka
  • 4 vejce (velikosti M nebo L)
  • 3 lžíce hořkého kakaa do kakaového těsta
  • 1 lžíce oleje do kakaového těsta
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • Kůra z půlky citronu

 

Příprava

  1. Žloutky utřete s cukrem do pěny.
  2. Přidejte olej, mléko, mouku, na jemno nastrouhanou citrónovou kůru a vanilkový cukr.
  3. Z bílků ušlehejte pevný sníh a pomalu ho vmíchejte do těsta. Těsto nepřemíchejte, aby nespadlo.
  4. Polovinu těsta přelijte do druhé mísy a obarvěte ho kakaem. Přidejte lžíci oleje a promíchejte (bez oleje by těsto mohlo být sušší)
  5. Formu na bábovky vymažte tukem a vysypejte moukou. Nejdřív nalijte světlou vrstvu a kolem dokola rozlijte kakaovou.
  6. Pečte v předehřáté troubě na středním roštu na 175 stupňů 35-45 minut. Hned jak bude špejle po vytáhnutí čistá můžete bábovku vytáhnout.
  7. Chvilku počkejte a pak bábovku vyklopte. Kdyby nešla vyklopit pomozte si u okrajů nožem.
  8. Bábovku podávejte posypanou moučkovým cukrem