Vyzkoušejte domácí ovesné mléko slazené datlemi. Datle jsou velice sladké a mají chuť velice podobnou karamelu. Stačí když jich do pár přidáte a hned mléko proměníte sladký nápoj s karamelovou příchutí. Mléko je vhodné pro vegany a všechny kdo nesmí pít mléko kravské. Kupovaná rostlinná mléka jsou často velice drahá, ale u domácího ovesného mléka se ceny opravdu bát nemusíte, patří totiž mezi nejlevnější mléka které můžete vyrobit. Litr mléka vás bude stát okolo 2-4 korun (podle druhu použitých vloček) takže cena je velice příjemná. Takže určitě neváhejte a ovesné mléko slazené datlemi určitě vyzkoušejte

Suroviny

  • 750-1000ml vody*
  • 110g ovesných vloček (1 hrnek)
  • 3-4 datle (nebo více podle chuti)

*méně pro hutnější mléko, více pro tekutější

Příprava

  1. Ovesné vločky namočte na 20 minut.
  2. Vodu z namočení slijte.Vločky dejte do síta a dobře propláchněte studenou vodou. Po propláchnutí ztratí vločky svou lepivou konzistenci a mléko tak nebude kašovité.
  3. Vodu, datle a ovesné vločky rozmixujte. Oproti jiným mlékům stačí mixovat kratší dobu a to jen 30-60 sekund.
  4. Mléko přeceďte přes síto nebo látkový sáček. Z vloček vymačkejte zbytek mléka. Hotové mléko ochutnejte a pro sladší chuť přidejte ještě pár datlí a znovu rozmixujte
  5. Přelijte do lahve a uložte do lednice

 

Použití: jako náhrada mléka do nápojů, na pečení, místo mléka do lívanců a palačinek. Ovesné mléko není vhodné na vaření, protože by při zahřátí hodně zhoustlo. Do lívanců nebo pečení to nevadí, ale třeba do omáčky radši ne.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny

 

TIP: Ovesné vločky, které vám pro přecezení zbudou můžete použít třeba do polévky, dát do koktejlu pro vyšší obsah vlákniny nebo přidat do své oblíbené kaše k snídani.