Halloween se blíží a tak už je na čase přemýšlet nad tím, co za jídlo na něj připravíte. Pomazánky se nikdy neztratí. Protože mám v plánu pár pomazánek připravit, vymyslela jsem k nim tyto pavoučí krekry.  Dobré jsou i samotné, ale s pomazánkou jsou ještě lepší.

K pavoučkům můžete udělat i hady, netopýry nebo jiné tvary které se k Halloweenu hodí. Dám vám sem i recept na pár pomazánek kdyby vás zrovna žádná nenapadla😊

Užijte si Halloween

Verča

 

 

Budete potřebovat:

  • 140g celozrnné žitné nebo špaldové mouky
  • 100g vody
  • 40g chia semínek
  • ½ lžičky mořské soli

Množství: 30 krekrů

 

Všechny suroviny smíchejte a vypracujte z nich těsto. Kdyby bylo hodně suché přidejte trochu vody.

Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu. Nejdříve si dejte stranou kousek těsta na nohy a oči.

Sílu těsta zvolte tak, aby se vám tvary dobře vykrajovaly. U hodně tenkého těsta se krekry špatně sundávají z válu a po upečení snadnou prasknou. Vysoké krekry budou měkké, tenčí zase křupavé. Vyberte co máte radši😊.

Nejdříve si vykrojte kolečko, to bude těsto pavouka.

Z odebraného těsta a ze zbytku po kolečkách udělejte oči a nohy. Na nohy si vyválejte několik tenkých hadů. Oči udělejte z malých kousků těsta. Dělala jsem jen 3 nohy, víc by se mi jich nevešlo.

Krekry přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Nechte mezi nimi rozestup na pavoučí nohy.

Nohy dejte pod kolečko a upravte aby vypadaly jako nohy. Krekry trochu zmáčkněte, tím nohy připevníte. Oči přilepte na krekr pomocí vody. Stačí kolečko potřít malým množstvím vody a kuličky přitisknout. Pro ulehčení práce stačí nohy pavouka přilepit zvrchu stejně jako oči.

Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 10-15 minut (záleží na velikosti). Až okraje lehce zhnědnou nebo budou krekry na dotek křupavé plech vyndejte.

 

Sýrová pomazánka:

  • 100ml/g majonézy
  • 50g eidamu
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1/-1/2 lžičky soli
  • 1 stroužek česneku
  • špetka mletého černého pepře
  • volitelně: kousek rozmačkané nakládané feferonky/špetka mletého chilli/pokrájená chilli paprika

-sýr nakrájejte na kostičky. Zbytek surovin smíchejte a dobře promíchejte. Nakonec přidejte i sýr. Kdo má rád pálivé může přidat pokrájenou čerstvou chilli papričku nebo špetku mletého chilli. Pro pálivou a lehce kyselou chuť přidejte nakládanou červenou feferonku

 

Čabajková pomazánka:

  • 200-300ml majonézy
  • 100g šunky
  • 100g paprikáše
  • 100g čabajky

Uzeninu pokrájejte na menší kousky. Dejte do robota nebo choppera a rozmixujte. Pomazánka má být hustější, pro jemnější chuť nebo tekutější konzistenci přidejte majonézu. Sůl jsem nepřidávala, přišlo mi to slané akorát:-)

 

Sýrová pomazánka se zakysanou smetanou:

  • 100g majonézy
  • 100g zakysané smetany
  • 50-100g eidamu
  • 2 lžičky cukru
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 1/4-1/2 lžičky soli
  • kousek sterilované kápie nebo feferonky

 

Sýr nakrájejte na kostičky, česnek utřete. Vše dejte do misky a smíchejte. Pomazánka chutná dobře samotná anebo s rozmačkanou nakládanou feferonkou. Klidně přidejte i trochu sladkokyselého nálevu.

 

Halloweenská dýňová polévka

Košťata pro čarodějnice

Guláš podávaný v pavoučím chlebu

Haloweenské myšky z kynutého těsta

Hadi ( na Haloweenské občerstvení)

Laté s dýňovým kořením

Sýrový duchové

Obří hadí sendvič (vážící přes 1,5 kila)!

Dýňové laté

Duchové z bramborového těsta

Pizza ve tvaru dýně

Svítící vyřezávané jablko

Mrkvové dýně

Pavoučí chléb

Haloweenský mrkvový dort

Pizza ve tvaru netopýra

Pavoučí chléb