Máte chuť na sladké nebo nevíte co k večeři? Připravte si pečený rýžový pudink politý jahodovou omáčkou. Pudink se peče v troubě a vy se můžete věnovat něčemu jinému než je vaření. Podávejte ho horký i studený nebo si ho můžete dát ke snídani. Je to velice chutné sladké jídlo které ještě k tomu moc nestojí.

Suroviny

  • 1 litr mléka
  • 120g pudinkové rýže*
  • 100g cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžíce másla
  • Špetka muškátového oříšku
  • Špetka skořice

*používám pudinkovou rýži protože dobře nabyde.

 

Jahodová omáčka:

  • Jahodová
  • 150g jahod (čerstvé nebo mražené)
  • 50ml vody
  • 50g cukru (nebo víc podle chuti)
  • 4 lžičky vanilkového pudingu
  • 1 lžička vanilkový cukr

Příprava

  1. Mléko, cukr, máslo, rýži a koření přiveďte k varu.
  2. Do naběračky naberte trochu horké směsi a za stálého míchání metličkou nalijte do vajec.
  3. Přidejte ještě pár naběraček a chvilku šlehejte. Bez tohoto kroku by se nám vajíčka v nákypu srazila a to by byla škoda.
  4. Vaječnou směs vmíchejte do mléčné a promíchejte.
  5. Směs nenechávejte vychladnout a nalijte ji rovnou do pekáče. Použít můžete vymazanou a vysypanou zapékací mísu nebo jakoukoliv cca 1,5 litr velkou nádobu. Většinou používám silikonovou formu na dort protože se k ní nákyp nikdy nepřilepí a jde snadno vyndat.
  6. Vložte do rozehřáté trouby na střední rošt.
  7. Pečte na 160 stupňů 90-120minut.
  8. Před vyndáním nechte krátce vychladnout, puding se ještě více zpevní. Pokud budete pudink podávat studený klidně ho před nakrájením dejte úplně vychladnout do ledničky.

Omáčka: Jahody, vodu a cukry přiveďte k varu. Vanilkový puding rozmíchejte ve 2 lžících vody přidejte k jahodám. Štouchadlem na brambory rozmačkejte větší kusy ovoce. Vařte do zhoustnutí asi 2 minuty. U mraženého ovoce to může trvat déle.

Podávejte horký nebo studený přelitý jahodovou omáčkou. Klidně přidejte i šlehačku

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny