Máte chuť na sladké nebo nevíte co k večeři? Připravte si pečený rýžový pudink politý jahodovou omáčkou. Pudink se peče v troubě a vy se můžete věnovat něčemu jinému než je vaření. Podávejte ho horký i studený nebo si ho můžete dát ke snídani. Je to velice chutné sladké jídlo které ještě k tomu moc nestojí.
Suroviny
- 1 litr mléka
- 120g pudinkové rýže*
- 100g cukru
- 2 vejce
- 1 lžíce másla
- Špetka muškátového oříšku
- Špetka skořice
*používám pudinkovou rýži protože dobře nabyde.
Jahodová omáčka:
- Jahodová
- 150g jahod (čerstvé nebo mražené)
- 50ml vody
- 50g cukru (nebo víc podle chuti)
- 4 lžičky vanilkového pudingu
- 1 lžička vanilkový cukr
Příprava
- Mléko, cukr, máslo, rýži a koření přiveďte k varu.
- Do naběračky naberte trochu horké směsi a za stálého míchání metličkou nalijte do vajec.
- Přidejte ještě pár naběraček a chvilku šlehejte. Bez tohoto kroku by se nám vajíčka v nákypu srazila a to by byla škoda.
- Vaječnou směs vmíchejte do mléčné a promíchejte.
- Směs nenechávejte vychladnout a nalijte ji rovnou do pekáče. Použít můžete vymazanou a vysypanou zapékací mísu nebo jakoukoliv cca 1,5 litr velkou nádobu. Většinou používám silikonovou formu na dort protože se k ní nákyp nikdy nepřilepí a jde snadno vyndat.
- Vložte do rozehřáté trouby na střední rošt.
- Pečte na 160 stupňů 90-120minut.
- Před vyndáním nechte krátce vychladnout, puding se ještě více zpevní. Pokud budete pudink podávat studený klidně ho před nakrájením dejte úplně vychladnout do ledničky.
Omáčka: Jahody, vodu a cukry přiveďte k varu. Vanilkový puding rozmíchejte ve 2 lžících vody přidejte k jahodám. Štouchadlem na brambory rozmačkejte větší kusy ovoce. Vařte do zhoustnutí asi 2 minuty. U mraženého ovoce to může trvat déle.
Podávejte horký nebo studený přelitý jahodovou omáčkou. Klidně přidejte i šlehačku
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny