Olej z pomeranče si můžete vyrobit doma. Slupky od pomeranče se často vyhazují a přitom si z nich můžeme vyrobit tolik věcí jako je například pomerančová sůl, cukr nebo olej. Právě na výrobu oleje se dnes podíváme. Pomerančová kůra se zalije alkoholem a nechá minimálně týden stát. Během té doby se z kůry oleje uvolní. To ale ještě není konec, je potřeba oddělí alkohol od oleje aby nám zůstal jen čistý olej. Využijeme tedy schopnost alkoholu se úplně vypařit. Skleničku necháte otevřenou několik dní nebo týdnů dokud se alkohol úplně nevypaří. Pak už je pomerančový olej hotový a můžete ho začít používat. K čemu se vlastně hodí? Na pečení místo extraktu nebo pomerančové kůry přidejte pár kapek oleje, do nápojů, k ochucení krémů nebo polev. Také ho můžete přidat do čistících prostředků. Pokud doma chcete také vlastnit jednu lahvičku s tímto nádherně oranžově zbarveným olejem tak je recept:

Suroviny

  • Slupka z 4-5 pomerančů (chemicky neošetřených)
  • 120ml vodky

Příprava

  1. Pomeranče pomocí škrabky oloupejte. Snažte se dělat jen tenké slupky z oranžové části. Bílá část pomeranče je hořká a tak se snažte jí na slupce nechat co nejméně. Kůru nestrouhejte, když je vcelku lépe se z odstraňuje a k výrobě oleje to úplně stačí,
  2. Rozložte na talíř a nechte na vzduchu úplně vysušit. Trvá to několik dnů. Schnutí můžete urychlit například položením talířku na topení. Pokud máte slupek málo můžete je po usušení uložit do krabičky a počkat až jich nazbíráte více. Také můžete použít sušičku na ovoce.
  3. Usušené slupky vložte do sklenice a zalijte vodkou.
  4. Nechte 1-2 týdny stát.
  5. Pomerančový extrakt přeceďte a pomocí lžíce ze slupek vymačkejte co nejvíce tekutiny.
  6. Teď už jen zbývá odpařit všechen alkohol, aby nám zůstal jen čistý pomerančový olej. Sklenici s extraktem nechte otevřenou (můžete přikrýt ubrouskem nebo utěrkou proti prachu) a nechte 1-2 týdny stát. Když už hladina neubývá máte hotovo (klidně si nakreslete čárku). Aby vám do oleje nenapadal prach můžete na něj položit ubrousek.
  7. Na závěr pomerančový olej přelijte přes jemné síto nebo plátýnko. Výsledkem bude úplně průhledný pomerančový olej. Lahvička do které olej přelijete musí být úplně čistá a suchá.

 

Použití:

Místo pomerančové kůry: 1 lžíci kůry nahraďte 1/2 lžičkou oleje

Pečení, krémy, polevy, dezerty, nápoje atd: přidejte pár kapek pro pomerančovou chuť

 

Skladování: na tmavém místě při pokojové teplotě nebo v lednici

Trvanlivost: 1 rok