Tentokrát mám pro vás recept na kávový nápoj pocházející z Portugalska. Jmenuje se Galao. Připravuje se ze z 1/3 espresa a 2/3 napěněného mléka. Podává se ve vysoké sklenici. Je to obdoba Caffe Latte nebo Cafe au lait. Káva není tak výrazná, spíše je jemnější. Jiné je také to, že se mléko vaří a potom našlehá. Káva je pak teplejší.
Existuje hned několik druhů: Galao (výše zmíněný poměr kávy a mléka), Galao escuro (více kávy, je silnější) a Galao claro (více mléka, je slabší). Recept je na klasické Galao, bohužel jsem nikde nenašla recept ani zmínku o tom, jak se tyto nápoje přesně dělají. Zkuste to základní a uvidíte, jestli budete chtít vyzkoušet to s větším množstvím kávy anebo naopak přidat více mléka😊.
Budete potřebovat:
- 1 espresso (30ml)
- 60ml studeného mléka
- 2 lžičky cukru
Káva
Použila jsem kávu Costa Rica Black Diamonds. Dodá kávě ovocnou chuť, a to mi na ní moc chutná. Kávu mám z www.kopiluwak.eu. Portugalskou kávu zatím nemám, ale až ji někde objevím, dám vám vědět, jak chutnala:-).
Kávu jsem připravila v Cafflano Kompresso. Je to ruční kávovar na přípravu espressa. Mám ho z www.kopiluwak.eu. Více o Cafflano Kompresso se dozvíte v článku:
Test kávovaru Cafflano Kompresso
Příprava:
Kávu připravte ze 7 gramů mleté kávy v kávovaru anebo jak jste zvyklí. Já jsem použila Cafflano Kompresso. Pro přípravu jsem použila 12 gramů jemně mleté kávy a 50ml 95 stupňů.
Mléko přiveďte k varu, odstavte a pomocí metličky napěňte. Tady se příprava od Caffe Latte nebo Latte Macchiato liší, u většiny nápojů se používá parní tryska.
Espresso nalijte do vysoké sklenice, oslaďte a zalijte napěněným mlékem.