Koření Garam masala je jedno z nejznámějších a nejvíce používaných indických koření. Kupované směsi jsou v obchodě velice drahé a je lepší si je doma vyrobit sami. Staší smíchat všechno koření dohromady a rozmixovat na prášek. Pražená Garam masala má výraznější a pikantnější chuť a chutná trochu jinak než nepražené. Použít ho ale můžete ve stejných receptech jako tradiční Garam masalu. Například kuře Tikka masala které najdete na těchto stránkách se bez tohoto koření neobejde a doporučuji ho každému kdo má rád orientální kuchyni nebo chce vyzkoušet něco nového. Do indických jídel se přidává o dost více koření než do české kuchyně a proto jsem recept napsala tak aby vám z něj vzniklo dostatek koření do vašich receptů. Indická kuchyně je jedna z mých nejoblíbenějších a pokud jí máte rádi také nebo jí chcete alespoň vyzkoušet bude se vám toto koření určitě hodit.

Suroviny

  • 45g římského kmínu
  • 40g mletého koriandru
  • 22g mletého kardamomu
  • 20g mletého černého pepře
  • 18g mleté skořice
  • 18g fenyklu
  • 10g muškátového květu nebo oříšku
  • 6g hřebíčku
  • 4 bobkové listy

Volitelné:

  • 20g mletého chilli- pro pálivější chuť
  • 20g mleté kurkumy
  • 1 hvězdička anýzu

Příprava

Návod:

  1. Všechny nemleté suroviny rozdrťte v hmoždíři na prášek nebo spolu s ostatním kořením
  2. Koření nasype na suchou pánev a za stálého míchání nechte rozvonět. Pražení trvá pár minut, koření lehce ztmavne a vůně dost zesílí.
  3. Přesypte do misky a nechte vychladit
  4. Uložte do uzavíratelné dózy.

Pozn. Pokud koření tolik nespotřebujete přepočítejte si gramáže ne menší množství

 Použití: do indických jídel, dávkování podle množství uvedené v receptu

 

Skladování: v uzavřeném obalu na suchém místě

Trvanlivost: 1 rok