Díky řepě si doma můžete vyrobit přírodní barvivo do potravin. Barvivům se často vyhýbáme protože neobsahují nic dobrého. U toho si ale můžete být jistí, že nic špatného neobsahuje. Naopak. Řepa je navíc barvivo neskutečně silné, stačí ho tedy přidávat opravdu málo abyste požadované barvy docílily. Trvanlivost je sice kratší, ale tak už to u přírodních produktů bývá. Jde to ale snadno vyřešit. Barvivo si rozdělíte na menší dávky a zamrazíte. V případně potřeby necháte roztát a nemusíte tak pokaždé vyrábět nové.

Suroviny

  • 1 řepa

Příprava

Ručně:

– Řepu oloupejte

– Nastrouhejte na struhadle najedno

– Přes plátýnko nebo síto vymačkejte šťávu

S mixérem:

– Oloupanou řepu nakrájejte na kousky

– Rozmixujte s troškou vody. Stačí pár polévkových lžic.

– Přeceďte přes jemné síto nebo vymačkejte přes plátýnko

Pomocí odšťavňovače:

– řepu odšťavňěte. Tento způsob je asi nejrychlejší

 

Použití:

Vmíchejte do krému, polevy, marcipánu. Pokračujte po troškách až do dosáhnutí požadované barvy

 

Obarvit můžete například bílkovou polevu, lívance, marcipán, máslové a jiné krémy, koktejly…

 

Skladování: v lednici. Pro delší trvanlivost rozdělte do menších nádob a zamrazte

Trvanlivost: Asi 1 týden. V mrazáku 12 měsíců