Potravinářským barvivům jsem se vždycky snažila vyhýbat. Líbí se mi barevné jídlo, ale nelíbí se mi škodlivé účinky většiny barviv. Nerada se vzdávám a proto když mi přišel sáček řasy spirulina napadlo mě, jestli by šla použít jako barvivo. Kurkumu a řepu jako barvivo používám tak proč by nešla i spirulina? Smíchala jsem jí s kukuřičným sirupem aby šla v každém receptu snadno rozmíchat a netvořila hrudky. Barva je jak už to u přírodních barviv bývá přirozenější, ale mě se líbí. Takže pokud se barvivům vyhýbáte zkuste přírodní barviva díky kterým můžou mít vaše recepty barvu jakou si jen budete přát. A zdravě!

Surovin

  • 4 lžičky kukuřičného sirupu*
  • 1 lžička spiruliny v prášku

 *sehnala jsem ve zdravé výživě

Příprava

Kukuřičný sirup dejte do malé misky. Přidejte spirulinu a dobře promíchejte. Barvivo uložte do zavírací skleničky nebo jiného uzavíratelného obalu.

 

Použití

  1. Barvivo nejdříve promíchejte.
  2. Používá se na obarvení krémů, náplní, polev nebo nápojů: začněte přidáním pár kapek a postupně přidávejte, dokud nebudete s odstínem spokojení.
  3. Pokud je moc husté dejte ho zahřát na pár sekund do mikrovlnky. Promíchejte a případně opakujte. Pozor ať barvivo nepřepálíte, stačí opravdu jen pár sekund. Další možnost je přivést vodu k varu, nalít do misky a barvivo do ní v uzavřeném obalu na pár minut vložit.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 1 rok. Časem možná ztuhne a bude potřeba ho zahřát aby se s ním lépe pracovalo