Na syrové stravě je jídelníček neskutečně bohatý. Minulé léto jsem si stravování pouze tepelně neupravenými potravinami vyzkoušela a byla jsem nadšená. Sice jsem na raw stravě nezůstala protože se teplých jídel vzdát neumím, ale i tak mám v jídelníčku pravidelně zařazené spoustu receptů. Když jsem naposledy vyráběla krém na jeden dezert dostala jsem nápad na potravinářské gelové barvivo. Mám ráda barvičky a tak jsem chtěla obarvit krém na žluto. Agáve sirup běžně používám a kurkumu také. Proč je tedy nesmíchat? Kurkuma je neskutečně silné barvivo. Když jí s agávovým sirupem smícháte a ideálně necháte alespoň týden vylouhovat máte silné žluté barvivo které můžete použít do všech vašich receptů. Stačí troška a obarvíte na žluto jakýkoliv krém, koktejl nebo náplň. V takto malém množství je kurkuma chuťově neutrální, takže neovlivní chuť vašeho receptu. Mletá kurkuma se běžné jako žluté barvivo používá, když jí ale přidáte do krému vzniknou oranžové skvrnky a nemusí se úplně rozpustit. Gelové barvivo zvládne během pár sekund obarvit vše bez problému. Stačí přidat a zamíchat.

Suroviny

  • 1 lžička agáve sirupu
  • 1 lžička mleté kurkumy

Podle potřeby znásobte množství

Příprava

  1. Agáve sirup smíchejte s kurkumou. Přelijte do obalu a nechte alespoň 1 týden uležet.
  2. Po týdnu: Pokud v barvivu zůstaly kousky kurkumy které chcete odstranit stačí barvivo přecedit přes cedníček s jemnými oky nebo látkový sáček. Ale není to nutné, barvivo je takto připravené rovnou k použití.
  3. Pokud je barvivo moc husté přidejte ještě trochu sirupu a promíchejte

 

Použití: do náplní, krémů, polev…barvivo začnete po troškách přidávat dokud nebudete s barvou spokojeni.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: několik měsíců (podle trvanlivosti agáve sirupu)