Recept na výborné musli tyčinky s vysokým obsahem vlákniny. Namísto mléka nebo medu jsem sušenky spojila arašídovým máslem, díky tomu jsou tyčinky proteinové – dodají vám potřebné bílkoviny.  Trvanlivost je neuvěřitelně dlouhá. Díky tomu si je můžete brát na celodenní výlety na kole, na tůry po horách i když je venku více než 30 stupňů anebo jich upéct několik plechů do zásoby.

 

Budete potřebovat:

  • 140g hladké mouky
  • 130g arašídového másla (používám toto máslo z pražených arašídů ODKAZ)
  • 100g jemných ovesných vloček
  • 100g třtinového cukru
  • 60g změklého másla
  • 2 lžíce vody nebo mléka (podle potřeby)
  • 1 lžička jedlé sody
  • Volitelné: 50g rozinek nebo brusinek (sušených))
  • Volitelné: 50g hořké čokolády

 

Těsto vystačí na malý plech (poloviční). Pro klasický velký plech zdvojnásobte množství všech surovin

Všechny suroviny dejte do mísy a vypracujte z nich těsto. Důležité je aby těsto dobře drželo pohromadě a nedobilo se. Pokud se drobí přidejte další lžíci mléka nebo vody. Kdo chce přidat i čokoládu při čokoládu nakrájenou na menší kousky. Rozinky nebo brusinky lze také nakrájet na menší kousky nebo přidat celé (předem je nenamáčejte!)

Když máte hotovo udělejte z těsta kouli a dejte ji do středu plechu vyloženého pečícím papírem.

Z pečícího papíru ustřihněte druhý díl stejné velký jako plech. Zakryjte s ním těsto a pomocí malého válečku těsto vyválejte až k okrajům. Nakonec ještě několikrát přejeďte válečkem aby bylo těsto všude stejně vysoké. Pečící papír vám usnadní válení a zabrání přilepení těsta na váleček. Papír by měl být čistý, můžete ho tak použít na další recept.

Troubu předehřejte pár minut na 175 stupňů. Plech přeneste do trouby na střední rošt a pečte po dobu 15-20 minut. Tyčinky nechte po upečení ještě 20 minut odpočinout. Teprve poté je nakrájejte. Zabráníte tak lámání tyčinek, protože ještě teplé se snadno lámou.

Po vychladnutí tyčinky naskládejte do dózy a uzavřete.

 

TIP: Tyčinky potřete arašídovým máslem, to bude dobrota! 😊 Také je můžete polít hořkou čokoládou.

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: velice dlouhá. Není v nich nic co by se zkazilo. Tyčinky bez problému přežijí vysoké teploty, cestování apod. Vydrží minimálně 1 měsíc, ale osobně si myslím že je to spíše několik měsíců. Mám teď v krabici testovací várku právě pro zjištění jejich trvanlivosti. Zatím je to 2 měsíce a chutnají stále stejně dobře.

Arašídové máslo (z pražených arašídů)