Připravte si vynikající mléko z lískových ořechů, které splňuje podmínky Raw stravy. Ani na syrové stravě se ořechových nebo rostlinných mlék nemusíte vzdát. Lískové ořechy v Raw kvalitě se běžně dají koupit a nic jiného už na výrobu mléka potřebovat nebudete (tedy pokud nepočítáte vodu). Lískové oříšky jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu E, také obsahují dostatek vápníku. Ořechy se nejdříve musí namočit aby byly lépe stravitelné. Ráno už jen stačí ořechy s vodou rozmixovat a přecedit. Lískooříškové mléko je velice chutné i samotné, ale pokud chcete můžete přidat agáve sirup nebo něco na oslazení a vytvořit tak mléko sladké. Ořechová mléka patří k nejchutnějším a proto by byla škoda je nevyzkoušet.
SurovinY
- 1 litr vody
- 100g Raw lískových ořechů
- voda na namočení
- Agáve sirup, kokosový cukr nebo jiné sladidlo (volitelné)
Příprava
- Lískové ořechy namočte na 8 hodin do vody (stačí 500ml). Také můžete ořechy namočit přes noc,
- Vodu z ořechů slijte a promyjte je pod studenou vodou. Voda z namáčení by zkrátila trvanivost mléka takže jí používat nebudeme.
- Lískové ořechy spolu s litrem vody rozmixujte. Trvá to 2-5 minut podle toho jak je mixér silný.
- Nyní si připravte jemné síto nebo látkový sáček. Mléko přeceďte a lžící ještě vymačkejte z ořechů zbytek mléka.
- Mléko je hotové, stačí ho jen uložit do láhve nebo rovnou použít.
Použití: do skleničky, na pečení, do smoothie nebo koktejl…do všech sladkých jídel jako náhrada za mléko kravské
Co se zbytkem rozmixovaných ořechů? Určitě je nevyhazujte, to by byla škoda. Ořechy můžete usušit a použít do dortů, zákusků, palačinek, lívanců…
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3-4 dny