Tento rok jsme byly doslova zavaleni ředkvičkami. Rostly jako divé i v tom příšerném suchu a vedru. Syrové ředkvičky si dám moc ráda, ale zase ne na kila. Začala jsem tedy hledat jiný možnosti zpracování ředkviček. Slyšela jsem, že se dají udělat ředkvičkové chipsy tak jsem se rozhodla je vyzkoušet. Když už dělám řepové nebo mrkvové, tak proč ne ředkvičkové? Po nakrájení jsem je promíchala se lžičkou oleje aby byly křupavé. Překvapilo mě jak chipsy chutnají, protože po upečení už skoro vůbec nepřipomínaly ředkvičky. Některé silné kousky (patky) zůstaly nebyly křupavé celé zřejmě kvůli jejich tloušťce, ale i tak byly moc dobré. Myslím, že chipsy z ředkviček stojí za vyzkoušení. Uvidíte sami jestli vás nadchnout nebo ne. Nebo alespoň budete moci říct, že jste vyzkoušeli něco nového:-)

Suroviny

  • 120g červených ředkviček (6-8 kusů)
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • Špetka černého pepře

Příprava

  1. Ředkvičky nakrájejte na tenké kolečka. Správně nakrájené plátky jsou skoro průhledné. Používám velice ostrou škrabku nebo struhadlo.
  2. Nakrájené ředkvičky nasypte do misky a promíchejte je s olivovým olejem. Slepené kousky ředkviček oddělte od  sebe, aby se olej dostal všude.
  3. Na rovný plech rozložte pečící papír. Ředkvičky na něj rozložte tak, aby se nikde nepřekrývaly. Posypte je solí a pepřem a dejte do trouby předehřáté na 170 stupňů (střední rošt) po dobu 15 minut a dalších 10-15 minut na 110 stupňů. Často je hlídejte, protože se čas pečení může lišit podle druhu trouby i toho jak jsou ředkvičky nakrájené. Menší kousky budou upečené dříve, takže pokud už jsou upečené vyndejte je.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: max. 3 dny, ale nejlépe chutnají čerstvé