Když se objevilo řepové laté byla jsem nadšená jeho růžovou barvou. Barevná laté nejen nádherně vypadají, ale jsou také zdravé. Často se vyrábí s celé pečené řepy, ale já jsem chtěla laté které si mohu vyrobit hned (bez čekání až se řepa uvaří nebo upeče). Proto jsem použila řepovou šťávu kterou si můžete koupit nebo jako já doma vyrobit. Řepa má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Pomáhá i se snížením tlaku. Navíc je neskutečně dobré takže si ho můžete udělat jen tak pro jeho chuť.

Suroviny

  • 250ml mléka
  • 30ml řepové šťávy (2 lžíce)
  • Cukr nebo med dle chuti

*špetka skořice

Příprava

  1. Mléko spolu s cukrem zahřejte
  2. Přidejte řepovou šťávu a promíchejte
  3. Nalijte do sklenice a ozdobte našlehaným mlékem. Také můžete řepové laté napěnit metličkou nebo elektrickým šlehačem a mléčnou pěnu vynechat.

 

Recept na řepovou šťávu:

Syrovou řepu nastrouhejte najemno. Přes plátýnko nebo jemné síto šťávu z řepy vymačkejte. Také můžete řepu rozmixovat (pokud to moc nejde přidejte pár lžic vody)