Domácí rýžovou kaši si můžete snadno a o dost levněji vyrobit doma. Budete k tomu potřebovat jen obyčejnou bílou rýži. Rozmixovat sušenou rýži v mixéru je skoro nemožné a proto se nejdříve musí namočit. Po namočení a krátkém usušení ale není mixování žádný problém. Během chvilky budete mít v mixéru nadýchaný rýžový prášek (mouku). Před uložením se ještě musí zahřát aby se vypařila voda. Získáte ta instantní rýžovou kaši bez jakýkoliv přísad navíc i bez lepku. Namletím rýže vznikne rýžová mouka a přesně to samé je i kupovaná rýžová kaše. Jenže kupovaná kaše je často extrudovaná nebo mimo rýžové mouky obsahuje i velké množství cukru a proto je domácí kaše zdravější variantou. Chutná skvěle uvařená z mléka i vody. Můžete jí posypat čerstvým ovocem nebo připravit jako krupicovou kaši.

Suroviny

Na 10 porcí budete potřebovat:

  • 300g bílé rýže*

*používám dlouhozrnou nebo kulatozrnou, ale funguje to se všemi druhy bílé loupané rýže

Příprava

  1. Rýži v sítu dobře propláchněte studenou vodou
  2. Přesypte ji do misky a zalijte dvojnásobným množstvím vody (nemusí to být přesně, prostě ji ponořte)
  3. Rýži nechte máčet přesně 1 hodinu. Nastavte si minutku, kdyby se rýže namáčela zbytečně dlouho mohla by se úplně rozpadnou (pak by se s ní špatně pracovalo). 
  4. Přeceďte a nechte chvilku okapat..
  5. Na linku si rozložte utěrku a namočenou rýži na ni rozdrobte. Rýže by měla být dostatečně měkká aby jí stačilo trochu promnout mezi prsty a sama se rozláme na kousky. Nechte 35 minut schnout. Je potřeba aby jen oschla, nesmí se vysušit úplně.
  6. Rýži přesypte do mixéru a mixujte dokud nezačne prášit. Pokud nejde rozmixovat vůbec vysypte ji a nechte dalších 15 minut schnout, znamená to, že je ještě moc mokrá.
  7. Rýžový prášek prosijte a to co zbyde v sítu znovu rozmixujte.
  8. Na sporáku si zahřejte na nejnižší teplotu větší pánev (nasucho). Rýžový prášek na ní nasypte a za stálého míchání vařte dokud nepřestane z mouky stoupat pára. Tím vypaříte z mouky všechnu vodu. Po vypaření vody získáte bílý a sypký prášek (rýžovou mouku). Dávejte pozor aby prášek nezhnědl. Další možnost je rozložit prášek v tenké vrstvě na utěrku a nechat 8-12 hodin schnout. Občas můžete promíchat. Je to zdlouhavější, ale také to funguje.
  9. Před uložením do dózy se ujistěte že je prášek na dotek úplně suchý. Také ho před uložením nechte zcela vychladnout.

 

Příprava kaše:

  • 15g rýžového prášku (mouky)
  • 150ml vody nebo mléka
  • Cukr nebo jiné sladidlo podle chuti

 

Kaši rozmíchejte ve studeném mléce nebo vodě

Přiveďte k varu a vařte po dobu cca 2-5 minut na střední teplotě(do zhoustnutí).

Podávejte zdobené ovocem, semínky nebo ořechy.