Mléko ze sezamu je přirozeně bezlepkové a bez laktózy. Jedná se o mléko rostlinného původu a tudíž je ideální i pro vegany. Použít ho stejně jako mléko kravské můžete na zalití musli, při pečením na přípravu kaší, koktejlů nebo smoothie. Sezam má vysoký obsah železa, vápníků a vitaminů skupiny B. Také je bohaté na vlákninu, bílkoviny a antioxidanty. Každé rostlinné mléko má jiné výhody. Narozdíl od kravského kde je člověk omezený pouze na jednu chuť můžete ve světě rostlinných mlék ochutnat spousty nový chutí.

Suroviny

  • 950 ml vody
  • 150g sezamových semen (1 hrnek)

Na doslazení: med, datle, cukr… (pro sladké mléko pžibližně 3 lžíce)

Používám loupaný sezam protože má jemnější chuť.

Pomůcky: mixér nebo kuchyňský robot, jemné síto nebo látkový sáček na mléko

Příprava

  1. Semínka namočte do studené vody po dobu 30 minut.
  2. Sezamová semínka spolu s vodou rozmixujte. Trvá to 3-5 minut.
  3. Mléko přeceďte přes sítko a lžící vymačkejte co nejvíce mléka
  4. Ochutnejte a oslaďte podle chuti. Já většinou používám med, protože se k sezamu skvěle hodí.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny