Chlebíček ze špaldové mouky, sušených brusinek, ořechů a pomerančů. Původně jsem chtěla použít mléko, ale došlo. Poprvé v životě jsem použila pomerančovou šťávu a výsledek je vynikající. Pomerančová šťáva se skvěle hodí ke kyselým brusinkám. Perfektně se doplňují. K tomu oříšková chuť, kterou mu dodají vlašské ořechy…je to dobrota.

Opět je to recept: „hoď všechno do mísy a promíchej„ (ty mám nejraději) a tak bude příprava tohoto chlebíčku otázkou pár minut. Po zbytek doby se už bude chlebíček jen opalovat v troubě. No a až chytí bronz, můžete začít baštit. Teda až trochu vychladne, jinak byste si spálili pusu (ne to se mi nikdy nestalo, přísahám) 😊 😊.

 

Doba přípravy: 40 minut

 

Budete potřebovat

  • 300g hladké špaldové mouky
  • 150g sušených brusinek
  • 100g třtinového cukru
  • 100g vlašských ořechů
  • Šťáva ze 2 pomerančů (okolo 200ml)
  • 1 vejce vel. M
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • Kůra z půlky pomeranče

 

Postup:

Sladký brusinkový chlebíček je další z receptů typu: vše dej do mísy, smíchejte a upeč. Do mísy tedy přijde vše, co vidíte na seznamu: špaldová mouka (nebo pšeničná hladká), sušené brusinky, třtinový cukr, ořechy nakrájené nadrobno, šťáva ze 2 pomerančů, vejce, kokosový olej, prášek do pečiva a také kůra z pomeranče. Kůru strouhejte tak, aby na ní bylo co nejméně bílé části a velice najemno.

Pomeranče jsem měla střední, vyšlo mi z nich 200ml šťávy. Pokud vám vyšlo méně, doplňte to vodou. Těsto má být trochu hustší, ne úplně tekuté.

Připravte si formu na srnčí hřbet nebo jinou podobnou formu. Vymažte (nebo ne, pokud máte silikonovou formu).

Vložte do trouby předehřáté na 175 stupňů (střední rošt) a pečte 30 minut. Špejle má být po vytažení čistá, tak poznáte, jestli je chlebíček dostatečně upečený i uvnitř.

Po vychladnutí nakrájejte na plátky. Chutná skvěle samotný, džemem nebo posypaný moučkovým cukrem. Možná by se na něj hodila i bílá čokoláda nebo citrónová poleva z moučkového cukru a citrónové šťávy.