Už vás nudí kravské mléko anebo ho ze zdravotních důvodů nesmíte? Objevte svět rostlinných mlék. Je jich takový výběr. Teda nemyslím v obchodě, tam prodávají jen pár druhů, ale doma. Ochutnali jste třeba kešu, pistáciové nebo makové mléko? Jestli ne, tak to určitě napravte, jsou vynikající.
Na blogu mám desítky receptů na rostlinná mléka. Dnes mám pro vás návod, jak si udělat mléko slunečnicové. Slunečnice je skvělý zdroj vitaminu E, hořčíku, selenu, vápníku, železa a dalších látek. A to je další výhoda střídání těchto rostlinných „mlék“. Každé obsahuje jiné prospěšné látky, tak je dobré je střídat. Třeba takové makové obsahuje mnohem více vápníku než to od kraviček.
A jak si tedy udělat to slunečnicové?
Budete potřebovat:
- 350 ml vody
- 70 g oloupaných slunečnicových semínek
- 1 lžíce něčeho na oslazení- já jsem použila agáve sirup.
- ½ lžičky vanilkové pasty nebo přírodního vanilkového aroma Goodie
- Špetka himalájské soli
Vlastně vše jsem pořídila na Goodie.cz. Používám jejich produkty už nějaký ten rok a mají vážně širokou nabídku. Kdybyste vás tam něco zaujalo, dostala jsem pro vás kód FOODTRIPDUO. Po zadání budete mít slevu na celý nákup. Mají tam suroviny na vaření, oříšky, sušené ovoce, doplňky stravy i přírodní kosmetiku. Jo vlastně ještě i prostředky na eko úklid domácnosti. Kdybyste nějak chtěli poradit s výběrem, klidně napište. Už toho mám docela dost vyzkoušeno, tak třeba budu moci poradit😊
Postup
Slunečnicová semínka zalijte vodou a dejte na 8 hodin namáčet do lednice. Poté propláchněte a dejte do mixeru. Zalijte novou vodou a rozmixujte.
Pak už jen mléko přeceďte přes plátýnko nebo sáček na přípravu rostlinných mlék.
Na oslazení přidejte agáve sirup nebo jiné oblíbené sladidlo. Mléko ještě můžete ochutit například vanilkou, kakaem, skořicí apod.
Přelijte do lahve a uložte do lednice.
Trvanlivost je 3-4 dny. Raději si vyrábím menší dávku, abych měla jistotu, že to vypiju. Před pitím je dobré nápoj protřepat, aby se vše zase pěkně promíchalo.
Použití: Na pití, do smoothies, kaší apod.
A co s tím, co mi zbylo v pytlíku? Přidávám to do krekrů, těsta na chléb anebo do smoothie či kaše.