Slunečnicový protein je čistě přírodní protein vyrobený pouze ze slunečnice. často používaným proteinem je protein syrovátkový, ale ten je pro všechny vegany a osoby s alergií na mléko nebo laktózu zapovězený. Slunečnicový protein je vynikající alternativou jak tělu dodat tolik potřebné bílkoviny. Dříve jsem kupovala protein vyrobený ze slunečnice cenově okolo 400 korun za čtvrt kila. Jednoho dne jsem si všimla složení kde stálo pouze jediné slovo a to : SLUNEČNICE. Protein se vyrábí vylisováním slunečnicového oleje a pak se semínko namele na prášek. Protein si ale můžete vyrobit i doma. Olej doma nevylisujeme a proto ho v semínku ponecháme. Slunečnicový olej je také velice zdravý takže vůbec nevadí, že ve slunečnici zůstane. Jediný rozdíl mezi domácím a kupovaným proteinem je dávkování. Domácího proteinu se užívá o třetinu až polovinu více. Prášek si můžete přidat do jogurtu, koktejlu, musli tyčinek, raw tyčinek, těsta na lívance nebo palačinky. Domácí proteinový prášek neobsahuje žádné konzervanty, barviva ani cukry. Co ale rozhodně obsahuje jsou vitaminy, minerály a zdravé tuky. Semínka slunečnice obsahují důležité látky pro správné fungování celého těla. Cena domácího proteinu se pohybuje okolo 35 korun za kilo (nebo o něco více pro bio nebo raw kvalitu) takže se cena liší minimálně o tisíc korun na kilu. Od té doby domácí slunečnicový protein používám a pokud vám nevadí o něco vyšší dávkování jedná se o vynikající alternativu kupovaného slunečnicového proteinu.

Suroviny

  • 100g loupaných slunečnicových semen (syrových a nesolených)

Příprava

  1. Jediné co musíte udělat je semínka rozmixovat. Nasypte je do mixéru a rozmixujte na prášek. Jelikož má slunečnice velký obsah oleje nebude prášek úplně suchý, to ale vůbec nevadí. Mixujte 30-60 sekund jen tak aby se slunečnice namlela na prášek. Při delším mixování by vám vzniklo slunečnicové máslo (které je mimochodem neskutečně dobré)
  2. Prášek ze slunečnice přesypte do uzavíratelného obalu nebo sáčku

Použití:

Jako protein: 50g slunečnicového proteinu denně

Pro dodání bílkovin: přidejte lžíci prášku do těsta na lívance, palačinky nebo koktejlu, také můžete prášek zamíchat do jogurtu

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: 2-3 měsíce